Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2003

Πειραιώς-ΕΤΒΑ: Περί της αμφιλεγόμενης... σχέσης

Πολύς ντόρος έγινε σε ορισμένους κύκλους κι αρκετοί επενδυτές της ΕΤΒΑ αισθάνθηκαν αδικημένοι, για τη σχέση ανταλλαγής μετοχών στην επικείμενη συγχώνευση μεταξύ Πειραιώς και ΕΤΒΑ. Γι αυτό και οι ρεπόρτερ του Χαμαιλέοντα, θεώρησαν σκόπιμο να εξετάσουν από κοντά το θέμα.

”Πέτρα του σκανδάλου” μια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, στα τέλη του 2001, σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι της ΕΤΒΑ (δηλαδή το Δημόσιο, η Αγροτική και οι λοιποί επενδυτές) θα έδιναν τις μετοχές τους για να γίνει η συγχώνευση, με ”κλειδωμένη” αξία τουλάχιστον 5,1 ευρώ, εκπεφρασμένη σε μετοχές βέβαια της Πειραιώς κι όχι σε μετρητά.

Κι αυτό γιατί 5,1 ευρώ ήταν το ανά μετοχή τίμημα στην τότε μεταβίβαση της πλειοψηφίας της ΕΤΒΑ, στην Πειραιώς.

Αυτό που δεν ανέφερε η ανακοίνωση- το ανέφερε όμως η σύμβαση μεταξύ των δύο μερών, δηλαδή του Δημοσίου και της Πειραιώς- ήταν ότι η συγχώνευση προβλεπόταν να υλοποιηθεί... τάχιστα.

Αυτό όμως δεν έγινε, ούτε και θα μπορούσε να γίνει ως απεδείχθη, αφού η ΕΤΒΑ έπρεπε πρώτα να βρει λύση τόσο για τα Ελληνικά Ναυπηγεία, όσο και για τις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ) που ήταν υπό τον έλεγχό της.

Στο μεταξύ, δηλαδή στους... 18 μήνες που μεσολάβησαν (!) οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις υποχώρησαν δραματικά. Που σημαίνει ότι αν το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς κατέβαζε στη συνέλευσή του πρόταση, που να δίνει τώρα ”αξία” 5,1 ευρώ στην μετοχή της ΕΤΒΑ, πρώτον θα κατέρρεε η τιμή της μετοχής της Πειραιώς (λόγω… arbtitrage) και δεύτερον η σχέση ανταλλαγής δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή ως ”προσήκουσα και δίκαιη” από κανέναν ανεξάρτητο οίκο εκτίμησης!!!

Κι έτσι, καθώς ο νόμος (περί ανωνύμων εταιριών) είναι συγκεκριμένος και δεν δέχεται άλλου είδους δεσμεύσεις, παρά μόνον τις αποφάσεις της συνέλευσης με προϋπόθεση την ”προσήκουσα και δίκαιη σχέση” ανταλλαγής, η ”παλιά” σχέση ανταλλαγής ήταν πρακτικά αδύνατον να εφαρμοστεί.

Αυτά λέγονται μεθ΄επιτάσεως από στελέχη του ομίλου Πειραιώς, (με την πρόσθετη επισήμανση ότι η υποτίθεται ”κλειδωμένη” σχέση ανταλλαγής ουδέποτε ”παίχτηκε” από την αγορά) κι ακούγονται ομολογουμένως πολύ λογικά.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι εκείνοι που συνέταξαν τότε την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ κάλλιστα θα μπορούσαν να κατηγορηθούν, αν όχι νομικά, τουλάχιστον… ”πολιτικά”, για παραπλάνηση του απλού επενδυτή, καθώς έσπευσαν να κάνουν λόγο για καθορισμένη ως προς την ”αξία” της ΕΤΒΑ σχέση ανταλλαγής, δημιουργώντας εντυπώσεις.

Διότι επί της ουσίας υπάρχει και η επίσης ανακοινωθείσα διατύπωση (που δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετική) ότι:

”Για την οριστικοποίηση των όρων που αφορούν στην συγχώνευση και ανταλλαγή μετοχών θα ληφθούν εν καιρώ αποφάσεις από τα αρμόδια εταιρικά όργανα των δύο Τραπεζών”.

Αυτά τα... ψιλά γράμματα, από ψυχρής νομικής πλευράς, έστελναν αυτόματα… περίπατο, όλα τα παραπάνω, αμέσως μόλις θα ξέφευγαν αισθητά από τις τότε τρέχουσες ισορροπίες, οι τιμές των δύο μετοχών!!!

ΥΓ: Η καταπληκτική αυτή ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ, για όσους αναρωτιούνται, βρίσκεται στα χέρια του Χαμαιλέοντα στην... πρωτότυπη μορφή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v