Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 19 2008

Δαπανά εκατομμύρια για... ίδιες μετοχές

Δαπανά εκατομμύρια για... ίδιες μετοχές
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται και μέσα στο καλοκαίρι το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών από την Τράπεζα Πειραιώς (στο σκίτσο ο πρόεδρός της κ. Μιχ. Σάλλας), με τον τραπεζικό όμιλο να δαπανά σε εβδομαδιαία βάση στο ταμπλό της Σοφοκλέους εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά, όταν οι τράπεζες προσφέρουν "γη και ύδωρ" προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια και καταθέσεις…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 28 Μαΐου του 2008 η διοίκηση της τράπεζας διαγράφει 10.407.535 ίδιες μετοχές. Είναι προφανές ότι για την απόκτηση αυτών των μετοχών θα πρέπει να διατέθηκε ένα ποσό που θα ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ!

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησε η νέα φουρνιά αγορών ιδίων μετοχών από την τράπεζα.

Συγκεκριμένα, από τα μέσα Ιουνίου έως και τη 13η Αυγούστου (μέσα δηλαδή σε δύο μήνες) αγοράστηκαν πάνω από 1,65 εκατ. ίδιες μετοχές και για τον σκοπό αυτό δαπανήθηκαν κάτι λιγότερο από 30 εκατ. ευρώ!

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της ταμειακής εκροής, αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι η απόφαση για επανεπένδυση του μερίσματος απέφερε τελικά γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή που υπολείπεται κατά 50% περίπου εκείνου που δόθηκε για την αγορά ιδίων μετοχών μέσα στο τελευταίο δίμηνο!

Οι αγορές γίνονταν σε καθημερινή σχεδόν βάση και, όπως φαίνεται, χωρίς κάποια ιδιαίτερη στρατηγική. Έτσι, λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν αγορές που ξεκίνησαν στα 18,63 ευρώ ανά μετοχή, συνεχίστηκαν μέχρι τα 16,90 ευρώ ανά τεμάχιο, για να ανεβούν και πάλι έως και τα 19,41 ευρώ και να υποχωρήσουν εκ νέου κ.λπ.

Η γενική συνέλευση των μετόχων έχει εγκρίνει την αγορά έως και 5 εκατ. ιδίων μετοχών, που αν γίνουν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε πρόσθετη εκροή γύρω στα 60 εκατ. ευρώ, με προορισμό αυτές να πουληθούν σε στελέχη τουλάχιστον προς 21,36 ευρώ ανά μετοχή.

Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν φαίνεται να υλοποιείται επί του παρόντος, καθώς η τρέχουσα τιμή της μετοχής βρίσκεται γύρω στα 18 ευρώ και θεωρούμε λίγο δύσκολο να σπεύσει κάποιος να αγοράσει μετοχές "προνομιακά" έναντι τιμήματος ανώτερου από 21,36 ευρώ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v