Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2008

Η κρίση-καρκίνος, το μαγικό δολάριο και η "πίστη"

Η κρίση-καρκίνος, το μαγικό δολάριο και η πίστη
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: Οι καιροί είναι δύσκολοι και κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Ωστόσο, οι απόψεις των αναγνωστών ΤΗΟΤWAIKI, theo, Vladimir Ilic Lenin και «ένας αναγνώστης» θίγουν πολύ εύγλωττα τα όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν τώρα, δίνοντας «τροφή για σκέψη» και προβληματισμό, ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί κάποιος μαζί τους απόλυτα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ή… ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΟ; Μας άρεσε πολύ το άρθρο του Dr. Μοney που υπαινικτικά αναρωτιέται αν η κρίση θα έχει χαρακτηριστικά «μεταστατικού καρκίνου» ή «σοβαρού τροχαίου», καθότι καλύτερα σενάρια δεν φαίνεται να υπάρχουν εδώ που είμαστε τώρα.

Προφανώς όλοι θα θέλαμε το δεύτερο, μια «καθαρή λύση» όπου κάποιοι καταρρέουν, κάποιοι άλλοι σώζονται και η κρίση κορυφώνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καθαρίζοντας το τοπίο.

Κι αυτό γιατί ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός των αγορών είναι τούτο το ανάμικτο κλίμα αβεβαιότητας, πανικού και καχυποψίας, όπου όλοι ψάχνουν τι θα γίνει μετά, αλλά ουδείς γνωρίζει τι γίνεται, ποια είναι τα ανοίγματα και ποιο μπορεί να είναι το επόμενο «θύμα». Κοινώς έχει χαθεί ο ακρογωνιαίος λίθος του πιστωτικού συστήματος, η «πίστη»!

Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες…

Σε αυτή τη φάση, πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο του «μεταστατικού καρκίνου», με τις Αρχές σε ρόλο γιατρών που αλλού με ακρωτηριασμούς, αλλού με χημειοθεραπείες, αλλού με φάρμακα προσπαθούν να μειώσουν τις μεταστάσεις και να ελέγξουν την επέκταση.

Κάποια στιγμή, βέβαια, και σε αυτό το σενάριο το φαινόμενο θα σταματήσει, μόνο που μπορεί να περάσει πολύς καιρός.

Δεν αποκλείεται όμως  σε πιο προσεκτική ανάγνωση το πρώτο σενάριο να μην είναι και τόσο επιθυμητό. Είναι καλύτερα μια φούσκα να σκάσει γρήγορα, παρά αργά, αρκεί το σκάσιμό της να μην επιφέρει σοβαρό συστημικό κίνδυνο.

Κι εδώ όπου βρισκόμαστε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένα γρήγορο σκάσιμο δεν θα απειλούσε σοβαρότατα την ίδια την καρδιά του συστήματος.


CREDIT-CRUNCH: Θα περάσει «γερά» στην κατανάλωση ο χαμός που γίνεται στον πιστωτικό τομέα; Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος των Αμερικανών της Main Street καθώς ήδη παρουσιάζονται κάποια κρούσματα στα δάνεια αυτοκινήτων και αλλαχού. Και βέβαια τρέμουν μήπως η πτώση στην αγορά ακινήτων (η οποία έχει ήδη πέσει περίπου 18%) είναι πάνω από το 10% - 12% που προβλέπεται ότι θα είναι.

ΔΟΛΑΡΙΟ: Μαγική εικόνα θυμίζει σε πολλούς η επάνοδος του δολαρίου το τελευταίο διάστημα. Θα έχει διάρκεια με όλα όσα συμβαίνουν στην καρδιά της οικονομίας; Οι αναλυτές ΕΛΠΙΖΟΥΝ (πολύ πιο σωστό από το να λέμε ότι… «εκτιμούν») πως η απάντηση θα είναι θετική. Γιατί αν ΔΕΝ είναι, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα στο συμμάζεμα της κρίσης.

ΧΡΥΣΟΣ: Βαρόμετρο του «πανικού» τις τελευταίες ημέρες, θα απογειωθεί αν η κρίση βαθύνει ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει πληθωρισμός ή όχι. Γιατί, αντίθετα με το χάρτινο χρήμα, έχει «εσωτερική αξία».


ΕΛΙΧΘ: Κύκλοι της αγοράς ισχυρίζονται ότι προσφέρει στην αγορά τσιπούρα έναντι πολύ (μα πάρα πολύ) χαμηλών τιμών. Κάποιες γκρίνιες ακούγονται επίσης κι από... εργαζομένους. Πρόκειται για κακίες ή κάτι περισσότερο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v