Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2008

Tράπεζες: Ντεμοντέ το Euribor στα... δάνεια;

Tράπεζες: Ντεμοντέ το Euribor στα... δάνεια;
Σφίγγουν τα… πράγματα όλο και περισσότερο για τις επιχειρήσεις.

Πρόσφατα, τράπεζα... μεγαλομεσαίου μεγέθους αποφάσισε να αλλάξει πολιτική χρεώσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις-πελάτες της.

Το επιτόκιο για νέα βραχυπρόθεσμα δάνεια δεν θα ορίζεται πλέον με βάση το euribor, αλλά σύμφωνα με το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων (ΒΕΧ).

Τι σημαίνει αυτό; Η βάση υπολογισμού του επιτοκίου θα απεικονίζει ορθότερα και για τις μεγάλες επιχειρήσεις το πραγματικό κόστος funding και λειτουργίας της τράπεζας.

Δηλαδή σημαίνει... υψηλότερο επιτόκιο, μια και το πραγματικό κόστος με το οποίο δανείζονται στη διατραπεζική οι τράπεζες είναι υψηλότερο από τα τρέχοντα επίπεδα του euribor. Στις νέες προθεσμιακές, δε, δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες δίνουν επιτόκια 6,3% με 6,5% για ποσά μεταξύ 30 - 100 χιλ. ευρώ.

Με την υιοθέτηση του ΒΕΧ και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η τράπεζα εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο στις χορηγήσεις της και βελτίωση του Net Interest Margin.

Προς το παρόν, αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται από την έμμεση αύξηση του κόστους για νέα δάνεια και στρέφονται στον ανταγωνισμό.

Το ερώτημα είναι για πόσο. Με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών να έχει πέσει κάτω του 2% στο 9μηνο, μάλλον θα στραφούν και άλλες τράπεζες στην υιοθέτηση του βασικού επιτοκίου και για το χαρτοφυλάκιο μεγάλων επιχειρήσεων.

Το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου δολαρίων είναι πόσο θα αυξηθεί το κόστος για όσες τράπεζες κάνουν χρήση του πακέτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v