Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 28 2008

Η Alpha, η ΕΤΕ, το πακέτο και η... Χρυσή Μετοχή

Η Alpha, η ΕΤΕ, το πακέτο και η... Χρυσή Μετοχή
"ΧΡΥΣΗ ΜΕΤΟΧΗ": Αποτελεί η συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες, μέσω των προνομιούχων μετοχών, κι ένα είδος "Χρυσής Μετοχής" σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ τους;
 
Την ακριβή απάντηση μπορούν να τη δώσουν μόνο διακεκριμένοι νομικοί, πλην όμως κάποιοι τραπεζίτες προβληματίζονται ήδη...
 
"ΠΑΚΕΤΟ": Μας το επισήμανε αναλυτής και το μεταφέρουμε. Στην παρουσίαση που έχει αναρτήσει η Alpha Bank για το 9μηνο γίνεται αναφορά, και μάλιστα εκτεταμένη, στο κρατικό πακέτο ενίσχυσης. Καθ' όλα "in line" με τη στρατηγική απόφαση του κ. Κωστόπουλου να βγει "μπροστάρης" στην όλη υπόθεση.

Αντιθέτως, αν εξαιρεθεί η αναφορά περί συμμετοχής στο πακέτο που κάνει η ΕΤΕ στο σχετικό Δελτίο Τύπου, άλλες περί πακέτου νύξεις δεν υπάρχουν… πουθενά. Η "μεγάλη μας φίλη" άλλωστε, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της, καμία ανάγκη δεν έχει από ρευστότητα ή και από κεφαλαιακή ενίσχυση. Η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις, όπως ελέχθη στο teleconference, βρίσκεται μόλις στο… 91%.

Θα μπει λοιπόν στο πακέτο… υποχρεωτικά, για λόγους καλών πολιτικών και συναδελφικών σχέσεων! Τι να κάνουμε, στην Ελλάδα είμαστε!

Υ.Γ.: Το θέμα είναι… πόσο θα μπει. Μήπως "όσο πατάει η γάτα" και για… λίγο;

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Οι όροι του περίφημου πακέτου διευκολύνουν τις διοικήσεις των τραπεζών στη… μη διανομή μερίσματος, πέραν του υποχρεωτικού (δεν θα ξαφνιαστούμε αν υπάρξει και κάποια αλλαγή στο τι είναι υποχρεωτικό και τι όχι).

Αλλιώς είναι να πρέπει να δικαιολογήσεις στον μικρομέτοχο ότι η συγκυρία επιβάλλει τη μη διανομή μερίσματος (για να ενισχυθούν τα κεφάλαια και η ρευστότητα) όταν έχεις βγάλει υπερκέρδη, κι αλλιώς να είναι όρος από τη συμμετοχή στο πακέτο ενίσχυσης.

Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο, η απότομη μεταστροφή του οικονομικού κλίματος καθιστά περίπου… ιεροσυλία τη διανομή υψηλών μερισμάτων από εταιρίες που ναι μεν θα παρουσιάσουν υψηλά κέρδη το 2008, αλλά θα ζοριστούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους μέσα στο 2009.

Καμιά φορά η "θυσία" του τρέχοντος μερίσματος μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο για τα μελλοντικά μερίσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v