Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 28 2008

Εννεάμηνα: Μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά…από τώρα!

Εννεάμηνα: Μαύρη είν η νύχτα στα βουνά…από τώρα!
Κι όμως, με μόλις έναν μήνα καθαρόαιμης κρίσης καταγεγραμμένο στο τρέχον 9μηνο, τα αποτελέσματα των εταιριών που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό τομέα μοιάζουν με τα… πρωτοβρόχια πριν ξεσπάσει θύελλα.

Τα νούμερα (με 167 εταιρίες να έχουν ήδη βγάλει αποτελέσματα) μιλάνε από μόνα τους. Σε σχέση με το 9μηνο του 2007, ο τζίρος έχει μεν ανέβει κατά 15,9%, αλλά τα EBITDA έχουν μειωθεί κατά 1,8%, ενώ τα καθαρά μετά φόρων κέρδη κατά… 22%.

Το παρήγορο είναι ότι η σούπερ «βούτα» στα αποτελέσματα της ΔΕΗ επηρεάζει λόγω μεγέθους και το σύνολο, ενώ κάποιες επιδράσεις έχει και ο σχηματισμός πρόβλεψης για υποτίμηση αποθεμάτων σε πετρελαϊκές και βαριά βιομηχανία.

Δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους, σύμφωνα με υπολογισμούς του κ. Μάνου Χατζηδάκη της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, περιορίζεται σε μόλις 5%, με προοπτική περαιτέρω μείωσης, καθώς, όπως όλοι ξέρουμε, αυτοί που δημοσιεύουν τις 2 - 3 τελευταίες μέρες (μας μένει ακόμη το… 45% των εισηγμένων!) συνήθως δεν έχουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Τι θα συμβεί στο 4ο τρίμηνο; Κάποιοι διατυπώνουν ήδη την εκτίμηση ότι μπορεί να δούμε ζημίες που είχαμε πολύ, μα πολύ καιρό να δούμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v