Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 19 2003

DOMUS : Η... δόξα της ”ώριμης” Σοφοκλέους

Το… ”ρεκόρ Γκίνες” στο premium για τον… 21ο αιώνα φαίνεται έτοιμη να διεκδικήσει η εταιρία-φαινόμενο της Σοφοκλέους, η γνωστή πια σε όλους DOMUS ΑΕΕΧ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που προσέφερε η ίδια η εταιρία στις χρηματιστηριακές αρχές, στις 10/11 η εσωτερική αξία της μετοχής, η οποία απεικονίζει πλήρως την αξία όλων των επενδύσεών της, ήταν €0,57, ενώ η χρηματιστηριακή τιμή της ήταν μόλις… €2,47, διαμορφώνοντας το premium στο απίστευτο ύψος του… 333%.

Το ερώτημα βέβαια είναι, με δεδομένο ότι η εταιρία διατηρεί επενδύσεις σημαντικότατες για το μέγεθος του ενεργητικού της, σε… ίδιες μετοχές (οι οποίες προφανώς αποτιμώνται σε τρέχουσες τιμές), πόσο χαμηλότερη θα ήταν και η πραγματική εσωτερική αξία της μετοχής, με την τιμή των ιδίων μετοχών σε… ρεαλιστικότερη αποτίμηση.

Για την ιστορία να πούμε ότι έχει νόημα για μια ΑΕΕΧ να αγοράζει ίδιες μετοχές όταν το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών της (δηλαδή η εσωτερική της αξία) αντανακλάται με discount στην τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Με άλλα λόγια, όταν κανείς δεν αγοράζει το χαρτοφυλάκιό της με discount, το αγοράζει η ίδια και ”κερδίζει”.

Κανένα νόημα δεν υπάρχει όμως όταν η αξία του χαρτοφυλακίου είναι σαφώς μικρότερη από τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών, διότι τότε η εταιρία αγοράζει τις επενδύσεις της με… ”πανωπροίκι”.

Προφανώς η νομοθεσία το επιτρέπει… Κι έτσι τα... σκυλιά είναι δεμένα.

Ή μήπως δεν είναι;

Η DOMUS, πάντως, αγόρασε, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 180.000 ίδιες μετοχές προς €5,5328 η μία. Στη συνέχεια έγινε split με 2 νέες προς 1 παλαιά, που σημαίνει ότι τώρα πρέπει να έχει στην κατοχή της 540.000 μετοχές με τρέχουσα αξία στις 10/11/03 €2,47 η μία και εσωτερική αξία (που είναι και η... πραγματική αξία) €0,57 η μία!!!

Αυτό σημαίνει κατ’ αρχήν ότι η τιμή της παλαιάς μετοχής έφτασε αισίως σχεδόν τα... 7,5 ευρώ. Σημαίνει επίσης ότι η ”διαφορά” μεταξύ χρηματιστηριακής τιμής και εσωτερικής αξίας είναι €1,90 ανά μετοχή ή μόλις 1.026.000 ευρώ! Σε σύνολο ενεργητικού που δεν ξεπερνά τα 6-7 εκατ. ευρώ βεβαίως!!!

Τι να πούμε. Άντε και εις ανώτερα, προς δόξα και τιμή του... ”ανεπτυγμένου” και ”ώριμου” Χρηματιστηρίου μας!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v