Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2009

Γενική: Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και… σενάρια!

Γενική: Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και… σενάρια!
Για άλλη μία φορά το κλίμα σε γενική συνέλευση της Γενικής Τράπεζας ήταν βαρύ και οι διαμαρτυρίες των μετόχων μειοψηφίας εντονότατες.

Πρώτα απ’ όλα, λόγω του ότι εδώ και πέντε χρόνια οι Γάλλοι της Societe Generale δεν έχουν καταφέρει να καταστήσουν την τράπεζα κερδοφόρα, παρά τις τόσες αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν.

Και παρά το γεγονός ότι κατά την ίδια περίοδο ο ανταγωνισμός πολλαπλασίασε τα κέρδη του.

Δεύτερον, γιατί οι μέτοχοι μειοψηφίας χάνουν από τη μετοχή έναν σκασμό λεφτά.

Ενδεικτικά στοιχεία είναι το -74% της τελευταίας πενταετίας, η ανυπαρξία μερίσματος και το ότι πέρυσι οι μετοχές της αύξησης κεφαλαίου διατέθηκαν προς 4 ευρώ και ο τίτλος τώρα βρίσκεται χαμηλότερα και από το 1,5…

Διαμαρτυρίες όμως υπήρξαν στη χθεσινή γενική συνέλευση και για το γεγονός ότι η διοίκηση άφησε αναπάντητα πολλά από τα ερωτήματα που της τέθηκαν.

Όπως, για παράδειγμα, το γιατί οι Γάλλοι δεν προτίμησαν αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή των παλαιών μετόχων στο 1,07 ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια το έπραξαν, πότε στα 4 και πότε στα 6 ευρώ!

Ή ακόμη το ποιος είναι ο τρέχων δείκτης φερεγγυότητας της Γενικής. Τα στελέχη βέβαια παρέπεμψαν τους μετόχους στις λογιστικές καταστάσεις της… 30ής Ιουνίου του 2008(!) υποστηρίζοντας ότι η ανακοίνωση του δείκτη θα αποτελούσε προνομιακή πληροφόρηση.

Για να εισπράξουν και "πληρωμένη" απάντηση από μικρομέτοχο: "Δηλαδή τι μας λέτε, να βγούμε έξω να πάμε στο Ιnternet να... διαβαστούμε και να επιστρέψουμε για περαιτέρω συζήτηση;"

Αφήστε που ο σχετικός δείκτης ανακοινώθηκε αναλυτικά στις γενικές συνελεύσεις τόσων άλλων τραπεζών...

Υ.Γ.: Επειδή οι προνομιούχες μετοχές που θα εκδοθούν είναι... περισσότερες από τις κοινές, κάποιοι υποψιάζονται μήπως έπειτα από 4 - 5 χρόνια η Γενική περάσει "διά της πλαγίας" στον έλεγχο του Δημοσίου…

Διότι, λένε οι καχύποπτοι, αν συνεχιστεί η μη κερδοφορία πώς θα αποπληρωθούν οι μετοχές; Αν δεν βάζει τώρα το χέρι στην τσέπη η Socgen γιατί να το βάλει τότε;

Έτσι γίνεται πάντα: η φτώχεια φέρνει γκρίνια και σενάρια!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v