Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2009

Τράπεζες: Το ευπρόσδεκτο μπλόκο και παρενέργειες

Τράπεζες: Το ευπρόσδεκτο μπλόκο και παρενέργειες
Καθόλου δεν στεναχωρήθηκαν οι τραπεζίτες (με μόνη ίσως εξαίρεση τον κ. Κωστόπουλο που φάνηκε να θεωρεί δεδομένο ότι κάποιο μέρισμα θα μοιραστεί) από το κυβερνητικό μέτρο που βάζει μπλόκο στο cash μέρισμα, αλλά και στις αγορές ιδίων μετοχών.

Μάλλον επειδή γνώριζαν από πριν ότι: α) κάθε ευρώ μπορεί να τους χρειαστεί και β) η κοινή γνώμη έχει στραφεί εναντίον τους, βοηθούντων και των πολιτικών που σε πρώτη ευκαιρία λαϊκίζουν κατά του εύκολου στόχου (ασχέτως αν άλλα καταγγέλλουν κι άλλα κάνουν στην πράξη).

Ωστόσο, η "νέα" αυτή εξέλιξη (το βάζουμε σε εισαγωγικά διότι το Εuro2day έχει ενημερώσει σε δύο διαφορετικά θέματα ότι υπάρχει ενδεχόμενο επανεπένδυσης μερισμάτων αλλά και "μπλόκου" στο ρευστό) δεν είναι χωρίς παρενέργειες.

- Το πρώτο σκέλος της είδησης θα τιμολογηθεί δεόντως από τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κινούνται βάσει των μερισματικών αποδόσεων και τα οποία συνήθως είναι βραδέων "αντανακλαστικών".

Επίσης, σημαντικότατο ρόλο θα παίξει στη διανομή δωρεάν μετοχών το αν αυτές είναι από τις υπάρχουσες ίδιες μετοχές ή θα εκδοθούν καινούργιες. Στη δεύτερη περίπτωση αναμένεται ένας μίνι "πληθωρισμός χαρτιών".

- Σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο η εν λόγω τροπολογία θα έχει στα perpetual ομολογιακά των τραπεζών.

- Μία τέτοια εξέλιξη ίσως και να δίνει επενδυτικό αβαντάζ στις υπόλοιπες εισηγμένες που θα συνεχίσουν να διατηρούν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, ενώ στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και με γνώμονα τα εκτιμώμενα μερίσματα δεν αποκλείεται να σημειωθούν σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Επίσης ίσως αξίζουν υπενθύμισης οι μόλις πρόσφατες δηλώσεις διοικητών τραπεζών για διανομή του κατ' ελάχιστον (35% επί των κερδών) μερίσματος, που τελικά δεν τυγχάνουν εφαρμογής λόγω της επικείμενης τροπολογίας.

- Η ανωτέρω εξέλιξη ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο αποτίμησης των μετοχικών συμβολαίων της σειράς Ιουνίου καθώς μέχρι και την προηγούμενη ημέρα οι περισσότεροι επενδυτές και market makers έβαζαν στα μοντέλα τους εκτιμώμενο μέρισμα. Ο τρόπος αποτίμησης των εν λόγω συμβολαίων θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το χρηματιστήριο αυτή την εταιρική πράξη.

-Τα μερίσματα έδιναν ρευστό στην αγορά και προκειμένου περί των τραπεζικών μερισμάτων, έδιναν ΠΟΛΥ ρευστό στην αγορά, μέρος του οποίου πήγαινε στην κατανάλωση κι ένα άλλο ενδεχομένως πήγαινε ξανά σε μετοχές (αγορασμένες από την αγορά). Φέτος, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αυτό το "έξτρα" εισόδημα δεν θα περάσει στα πορτοφόλια των μικρομεσαίων μετόχων.

- Περιορισμένες θα είναι πάντως οι παρενέργειες από το "μπλόκο" στις αγορές ιδίων των τραπεζών. Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, στην πράξη όμως, κι όλοι το ξέρουν, οι αγορές ιδίων γίνονταν από κάποιες τράπεζες για να στηρίζεται -όσο είναι δυνατόν- η τιμή.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, όσοι το κάνουν (σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλης εμπορευσιμότητας δεν έχει ιδιαίτερο νόημα) έχουν περάσει σε άλλα… κόλπα, όπως οι αγορές "χιαστί" (μία τράπεζα αγοράζει μετοχές της άλλης) και οι αγορές από "φίλιες" ή αν θέλετε… "προσκείμενες" δυνάμεις.

Οπότε απλώς έκλεισε μια πόρτα, εκεί όπου υπάρχουν πολλά…. παράθυρα.

Υ.Γ.: "Στο ντούκου" φαίνεται να περνά από την πλευρά των τραπεζιτών η εκδίωξη της εκπροσώπησής τους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δείγμα αδυναμίας των τραπεζιτών σε μια εποχή "κρατικής στήριξης" ή κάτι άλλο;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v