Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ: Κρατικό... "πραξικόπημα" στο ΔΣ

Απόλυτα ελεγχόμενη από την εκάστοτε κυβέρνηση επιχειρείται να καταστεί η σύνθεση του ΔΣ της Ε.Κ., της "ανεξάρτητης" δηλαδή αρχής! "Εκτός" μένουν όλοι οι φορείς της αγοράς (Ένωση Τραπεζών, ΣΜΕΧΑ, ΣΕΒ).

ΕΚ: Κρατικό... πραξικόπημα στο ΔΣ
Yπό... κρατική αιγίδα μπαίνει η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εάν τελικώς ισχύσουν όσα περιλαμβάνει σχετική διάταξη του υπό ψήφιση νομοσχεδίου το οποίο αφορά σε σειρά θέματα που άπτονται της ευρύτερης λειτουργίας της.

Πρόκειται για το ν/σ το οποίο θα επιτρέψει για πρώτη φορά την πρωτογενή και δευτερογενή εισαγωγή ξένων εταιριών στο Χ.Α., θα ρυθμίσει θέματα του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου και θα ολοκληρώσει τη δημιουργία κανονισμού λειτουργίας του ΣΑΤ.

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day, σε άρθρο του εν λόγω ν/σ προβλέπεται η κατάργηση συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των  περισσότερων εκπροσώπων των διαφόρων φορέων (σήμερα μετέχουν το Χ.Α., η ΤτΕ, ο ΣΜΕΧΑ, η ΕΘΕ, η ΕΕΤ και ο ΣΕΒ).

Ως γνωστόν, το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι 9μελές και πέραν του προέδρου και των δύο αντιπροέδρων -οι οποίοι διορίζονται από το υπουργείο Οικονομίας- τα υπόλοιπα 6 μέλη προέρχονται από τους παραπάνω φορείς της αγοράς. Ο κάθε φορέας προτείνει 3 εκπροσώπους του στο υπουργείο το οποίο και έχει την "ευθύνη" για την τελική επιλογή.

Βάσει όμως των προβλεφθέντων, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο πλέον 7  μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα είναι μεν "ανεξάρτητα", αλλά θα... διορίζονται (!) από το υπουργείο Οικονομίας.

Η ισχύουσα σήμερα διαδικασία θα διατηρηθεί μόνο για τους εκπροσώπους του Χ.Α. και της ΤτΕ, εξέλιξη που επίσης δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τους λόγους που οδήγησαν στην εξαίρεση ή επιλογή αυτή.

Σε ερώτηση του Euro2day εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε πως αυτή η εξέλιξη είναι αναγκαία προκειμένου να μπορεί στο μέλλον η Ε.Κ. να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν σε "παραπτώματα" εισηγμένων, χρηματιστηριακών εταιριών και λοιπών εποπτευόμενων επιχειρήσεων, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου τού "υπό τιμωρία" φορέα στο διοικητικό συμβούλιο αυτής.

Από την άλλη, όμως, δημιουργείται αυτομάτως το ερώτημα κατά πόσον η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα που υποχρεούται να έχει η μοναδική εποπτική αρχή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διατηρείται στο ακέραιο μετά τις αλλαγές αυτές.
 
Και αυτό δεδομένου ότι πλέον η Ε.Κ. αποκτά διευρυμένες αρμοδιότητες χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των φορέων της αγοράς η παρουσία των οποίων είχε -έως τωρα- συγκεκριμένο και σημαντικό λόγο.

Επίσης, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ήδη τον έντονο προβληματισμό τους για το κατά πόσον τα διορισμένα "ανεξάρτητα" μέλη θα έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τα άκρως ειδικευμένα χρηματιστηριακά ζητήματα και κατά συνέπεια θα είναι σε θέση να διαμορφώνουν ουσιαστική άποψη για κάθε υπόθεση που απασχολεί την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η σύνθεση της Ε.Κ. θα ελέγχεται πλέον απολύτως από την εκάστοτε κυβέρνηση, με 7 από τα 9 μέλη της να είναι διορισμένα απευθείας από το υπουργείο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ανεξαρτησία της και για τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις δυσάρεστες στην πολιτική ηγεσία και πέρα από συνθήκες διαπλοκής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v