Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2009

Βραβεία θράσους για την υπόθεση της ΕΚ

Βραβεία θράσους για την υπόθεση της ΕΚ
Προσφάτως είχαμε αναδημοσιεύσει το πρώτο κείμενο αρθρογράφου της Ένωσης Εισηγμένων εταιριών, υπό τον τίτλο «Chutzpah*», ακολούθησαν άλλα δύο ώσπου ήρθε και η… κορυφαία στιγμή που λέει πολλά «χύμα και τσουβαλάτα» για τον φαιδρό τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπέρ της (εκάστοτε) κυβέρνησης.

Απολαύστε το… «Chutzpah ΙV»

«Ούτε τα Ιδρύματα Ωνάση και Νομπέλ δεν έχουν απονείμει τόσα έπαθλα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα! Ήδη βρισκόμαστε προ ενός ακόμη διλήμματος. Το III απονεμήθηκε στον άγνωστο εμπνευστή των εξελίξεων, ενώ το Chutzpah IV απονέμεται στον άγνωστο εφαρμοστή της έμπνευσης.

Και τα δύο δυσκολεύονται να βρουν επώνυμο αποδέκτη. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή: Μας ενημέρωσαν ότι δεν είναι δυνατόν να μετέχουν ελεγχόμενοι στο ελεγκτικό όργανο (σημείωση δική μας: στο διοικητικό συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς).

• Παραμένουν όμως στο Δ.Σ. της Ε.Κ. το Χρηματιστήριο (ΧΑ - ΕΧΑΕ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Αλλά και η ΕΧΑΕ και η ΤτΕ είναι εισηγμένες εταιρίες.

• Ο κανονισμός του Χρηματιστηρίου (Χ.Α.) τελεί υπό τον άμεσο έλεγχο για έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) και παρά ταύτα δεν κρίνεται αντιδεοντολογικό να μετέχει το Χ.Α. στο Δ.Σ. της Ε.Κ. που θα ελέγχει και θα εγκρίνει τον κανονισμό του μέλους του, του Χρηματιστηρίου!

• Απομακρύνονται λοιπόν οι έμμεσα ελεγχόμενοι (δηλαδή οι εκπρόσωποι των φορέων), αλλά παραμένουν οι άμεσα ελεγχόμενοι ΕΧΑΕ και ΤτΕ!

• Προσβάλλεται η προσωπικότητα των μέχρι σήμερα υπηρετούντων ατόμων που είχαν υποδειχτεί από φορείς, λες και είχαν ζημιώσει το εποπτικό έργο με την παρουσία τους…

Εάν πιστεύουμε όσα λέμε περί μη ταύτισης της ιδιότητας ελεγκτού και ελεγχομένου στο ίδιο άτομο ή στον ίδιο φορέα, πρέπει να γίνουν τα εξής (εκτός αν εννοούμε να εφαρμόσουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά):

• Πρέπει να εξευρεθεί λύση για το βασικό πρόβλημα της έλλειψης δημοκρατικότητας των διαδικασιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ αντιθέτως η προτεινομένη λύση επιτείνει το πρόβλημα. (Το θέμα θα εξεταστεί μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας).

• Η ΤτΕ εξέρχεται του Χρηματιστηρίου ή φεύγει από το Δ.Σ. της Ε.Κ. Η ΤτΕ δεν μπορεί να παραμένει στο Δ.Σ. της Ε.Κ. και να είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος. Ούτε μπορεί να υποστηριχτεί ότι η ΤτΕ δεν είναι ελεγχόμενος. Πουθενά δεν είναι γραμμένο ότι υπάρχουν εισηγμένες που δεν είναι ελεγχόμενες. Τι λέει γι' αυτό το ΔΝΤ, εφόσον τόσο πολύ υπολογίζουμε στα θέσφατά του;

Η ΕΧΑΕ φεύγει είτε από το Δ.Σ. της Ε.Κ. είτε από το Χρηματιστήριο. Δεν μπορεί να παραμένει στο Δ.Σ. της Ε.Κ. και να είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος.

• Τα νέα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Κ. δεν μπορεί να εργάζονται σε εποπτευόμενους φορείς για 3 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους, δηλαδή από ελεγκτές δεν θα μετατρέπονται σε ελεγχόμενους την επομένη της παραιτήσεώς τους.

• Τέλος, το ΥΠΟΙΟ δεν μπορεί να διορίζει το Δ.Σ. της Ε.Κ. εφόσον το ίδιο το ΥΠΟΙΟ εκπροσωπεί το Δημόσιο σε Γ.Σ. εισηγμένων και άρα θα είναι και το ΥΠΟΙΟ ελεγκτής και ελεγχόμενος.

Η επιβολή τέτοιων λύσεων που αφήνουν τόσα μελανά σημεία στην κοινή γνώμη δεν ωφελεί ούτε την κυβέρνηση, ούτε την εποπτεία, ούτε τις χρηματαγορές, ούτε τις εισηγμένες. Δεν πρέπει λοιπόν να απορούν οι αναγνώστες μας για την επιθυμία μας να απονείμουμε το έπαθλο Chutzpah IV σε κάποιον που κατάφερε να επιφέρει αυτό το εκπληκτικό μπέρδεμα.

Τι καλύτερο επιχείρημα μπορούσε να μας προσφέρει για την ανάγκη ουσιαστικών διαβουλεύσεων πριν δημιουργηθούν τα μπερδέματα.

* Στα νεοϋορκέζικα σημαίνει υπερβολική αυτοπεποίθηση, στα ανώτατα όρια του θράσους! 

Υ.Γ. (δικό μας): Κάποιες πληροφορίες τις οποίες θεωρούμε έγκυρες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Παπαθανασίου κατάλαβε πως ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η αλλαγή στο Δ.Σ. της Κεφαλαιαγοράς συνιστά «γκάφα» ολκής κι ότι αναμένονται κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Υ.Γ. 2: Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασκεί και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μίμης Ανδρουλάκης, στηλιτεύοντας τη συγκέντρωση δυνάμεων στον εκάστοτε ΥΠΟΙΟ, που κινδυνεύει να καταστεί... «ο μέγας τιμονιέρης της αγοράς».    

Ίδωμεν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v