Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2009

Σφηνάκια για τράπεζες, Elbisco και Lavipharm

Σφηνάκια για τράπεζες, Elbisco και Lavipharm
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Επιστροφή στις δόξες της δεκαετίας του '90 ζουν οι treasurers.

Από τις αρχές του έτους οι ελληνικές τράπεζες τοποθετούν την πλεονάζουσα ρευστότητα από πακέτο, τιτλοποιήσεις και αποπληρωμή δανείων σε ομόλογα. Κυρίως του ελληνικού δημοσίου.

Τα οποία τα ρεπάρουν εν συνεχεία στην ΕΚΤ, ανακυκλώνοντας τη ρευστότητα με χαμηλότερο μάλιστα επιτόκιο δανεισμού από το επιτόκιο που φέρουν τα ομόλογα.

Πέραν όμως των άκοπων κερδών που εξασφαλίζει η συγκυρία, τα τμήματα treasury πήραν φωτιά τον Μάρτιο και από την άνοδο των τιμών των ομολόγων.

Το καθημερινό μενού περιλάμβανε "γυρίσματα" και αγοραπωλησίες ώστε να εγγραφούν έσοδα…

Μέρος των κερδών από τα ομόλογα διαχύθηκε και στις -τραπεζικές- μετοχές τον Απρίλιο.

Κίνηση που επίσης τους βγήκε…

Να κυλάει το χρήμα και ας είναι και δανεικό…


ELBISCO: Για τις τράπεζες δούλεψε το 2008 ο όμιλος ELBISCO. To σύνολο των δανείων του στις 31/12/08 ανήλθε στα 119,3 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 115,5 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά κόστη ανήλθαν στα 12,9 εκατ. ευρώ επιβαρυμένα κατά 2,3 εκατ. ευρώ από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές και σε ποσό 1,5 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Euribor.

Το ποσό που είναι ήδη σε απόλυτα νούμερα μεγάλο αντιστοιχεί στο 6,69% του κύκλου εργασιών και στο 69,07% του λειτουργικού αποτελέσματος (EBITDA).

Τα EBITDA σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν στα 18,8 εκατ. ευρώ και το σχετικό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 9,69% των πωλήσεων.

Αν, όμως, αφαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη 3,17 εκατ. ευρώ από την πώληση του κτιρίου της Zitoluks στη FYROM, τα EBITDA διαμορφώνονται στα 15,63 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή 2,73 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τα χρηματοοικονομικά κόστη!

Ή αλλιώς, όταν οι τόκοι "φρυγανίζουν" τα EBITDA.

Υ.Γ.: Η πτώση του Εuribor φέτος μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης δανείων, ενώ η συντελούμενη παραγωγική αναδιοργάνωση αποσκοπεί στη μεγαλύτερη μείωση του κόστους παραγωγής. Το κόστος αναδιοργάνωσης πέρυσι μείωσε τα EBITDA της μητρικής κατά 2,7 εκατ. ευρώ.


LAVIPHARM: Ζημία 8,1 εκατ. ευρώ, και μάλιστα σε υπό ανάπτυξη σήματα, υπέστη ο όμιλος λόγω της πιστωτικής ασφυξίας που επικράτησε στο δ΄ τρίμηνο του 2008.

Και προσέξτε, η στήλη δεν αυθαιρετεί. Αντιγράφει ελεύθερα τα αναγραφόμενα στην αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων 2008 της εισηγμένης.

Η διοίκηση της οποίας αναφέρει ότι η έλλειψη ρευστότητας, λόγω της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια στο δ΄ τρίμηνο του 2008, οδήγησε σε σημαντική μείωση της δυνατότητας για χρηματοδότηση σχεδίων έρευνας και ανάπτυξης.

Αποτέλεσμα:

Να αποφασιστεί η διαγραφή μέρους των άυλων περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 8,1 εκατ. ευρώ (!) με επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της μητρικής.

Δηλαδή, η μείωση της ρευστότητας για τρεις μήνες απαξίωσε μελέτες που κρατούν συνήθως μήνες, μην πούμε χρόνια;

Δει δε χρημάτων και… φαρμάκων, άνδρες Αθηναίοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v