Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 29 2004

Τα ”δικαιώματα μειοψηφίας”

Πρέπει επίσης να επανέλθουμε σε ένα θέμα για το οποίο η στήλη εδώ και πολύ καιρό φωνάζει χωρίς –μέχρι στιγμής- να νοιάζεται κάποιος αρμόδιος:

Στο θέμα των δικαιωμάτων (των μετόχων) μειοψηφίας, τα οποία στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι έως και... ανύπαρκτα στην πράξη.

Ούτε αυτό αρέσει στους ξένους, ιδίως όταν συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία στις ανεπτυγμένες αγορές γίνονται πραγματικές μάχες.

Μάχες τις οποίες συστηματικά καταγράφει το euro2day.gr, με τη βοήθεια της πρωτογενούς άμεσης on line πληροφόρησης που προσφέρει η συνεργασία μας με το FT.com, το site των ”Financial Times”.

Τα μεγάλα συνταξιοδοτικά Ταμεία που έχουν ποσοστά σε εισηγμένους κολοσσούς, αμφισβητούν πλέον ευθέως τις διοικήσεις των εταιριών, όταν τα αποτελέσματα και οι πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι.

Χαρακτηριστικά αλλά όχι μόνα παραδείγματα, η Shell, η Disney και η Safeway. Περισσότερα για τα θέματα αυτά μπορείτε να διαβάσετε στο τμήμα FT.com του euro2day.gr.

Στο μεταξύ, όμως, σκεφτείτε αν θυμάστε μία έστω περίπτωση αντίδρασης από Ελληνα ”θεσμικό” επενδυτή ή από… (κρατικό βεβαίως βεβαίως) Ταμείο για φαινόμενα κακοδιοίκησης σε μεγάλη ελληνική εταιρία και αναρωτηθείτε σε ποια αγορά… ζούμε!

Υ.Γ.: Κλασικό παράδειγμα η περίπτωση του ΟΤΕ, όχι τόσο για το θέμα των bonus που είναι το… λιγότερο, μα για άλλα πολύ σοβαρότερα θέματα επιχειρηματικής τακτικής και στρατηγικής (ή της… έλλειψης αυτής!).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v