Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 2 2004

Μέσω... Βουλής ”μπήκε δυναμικά” ο νέος πρόεδρος

Δυναμικό… ”μπάσιμο” έκανε χθες ο κ. Αλέξης Πιλάβιος, νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών.

Σε ό,τι αφορά τις παλιές… αμαρτίες (του 1999–2000), η στάση του στις συναφείς ερωτήσεις ήταν εξαιρετικά μετρημένη και ψύχραιμη, αφού περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα δοθεί οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές, χωρίς να επεκταθεί σε απόψεις και γνωμοδοτήσεις περί του πολυσυζητημένου ”χρηματιστηριακού εγκλήματος”, το οποίο πλέον όπως όλοι ξέρουν (εκτός από αυτούς που… κάνουν ότι δεν ξέρουν) έχει μόνον ακαδημαϊκή αξία.

Ωστόσο, οι αναφορές του στα… τρέχοντα ήταν εξαρχής ξεκάθαρες. Πιο σφιχτή πολιτική ελέγχων -προληπτικών και κατασταλτικών- στις εισηγμένες, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη διαφάνεια, μέσα από αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Αρκούντως ”κάθετη” εμφανίστηκε να είναι και η θέση του αναφορικά με τη λειτουργία των χρηματιστηριακών εταιριών, αφού φέρεται να χαρακτήρισε ”πρώτη προτεραιότητα” την αποτύπωση της κατάστασης και τη μελέτη του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Οι θέσεις αυτές μάλλον δεν θα γίνουν ασμένως αποδεκτές σε μια αγορά στην οποία πολλοί επιζητούν απλώς την… ”αδράνεια”.

Άλλωστε θα ήταν παράταιρο -και επίφοβο- να έχουμε έναν πρόεδρο της Ε.Κ. σε απόλυτη ”αρμονία” με τα συμφέροντα των παραγόντων της αγοράς. Για να γίνει ομελέτα, πρέπει να σπάσουν και μερικά αβγά.

Όπως και να ’χει, το μήνυμα έχει ήδη περάσει μέσω… Βουλής. Ο νέος πρόεδρος δεν σκοπεύει να περάσει τη θητεία του στη ”σκιά” του προηγούμενου.

Και δεν θα έπρεπε άλλωστε.

Είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της αγοράς με πολυετή εμπειρία σε όλο το φάσμα της, από τα χρηματιστηριακά έως και τα αμιγώς τραπεζικά, αναλαμβάνει αυτή τη θέση. Και η επιτυχία του θα αποτελέσει πρόκριμα για το μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v