Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2009

Telecoms: Μικροί - μεγάλοι εν δράσει...

Telecoms: Μικροί - μεγάλοι εν δράσει...
Αναμφίβολα, ο κλάδος που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα είναι οι τηλεπικοινωνίες.

Η Forthnet λανσάρισε το πακέτο three-play και ποντάρει στην άνοδο των συνδρομητών της Nova, προσπαθώντας να περιορίσει ακόμη περισσότερο την "πόρτα" στις φιλοδοξίες του ΟΤΕ στο συγκεκριμένο μέτωπο. Όσον αφορά στα αποτελέσματα, πάει από το καλό στο καλύτερο, με θετικότατο και αυξανόμενο EBITDA, με καλές ταμειακές ροές και με πρόβλεψη για καθαρή κερδοφορία από το 2011.

Εν τω μεταξύ, θέτει νέα δεδομένα για τον κλάδο, υποβάλλοντας μη δεσμευτική προσφορά για την -προβληματική- Wind Hellas, σε μια απόπειρα να... πατήσει πόδι και στην κινητή τηλεφωνία.  

Η Hellas On Line, από την πλευρά της, μετά την απορρόφηση του κλάδου της Vodafone, θα πλησιάσει σε κεφαλαιοποίηση τη Forthnet (256 εκατ. ευρώ έναντι 284 εκατ. ευρώ). Η εισηγμένη μπορεί να είναι αυτή που φέτος κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στις νέες συνδέσεις, πλην όμως αυτό έχει προκύψει μέσα από επιθετική πολιτική τιμών, η οποία (σε συνδυασμό με υψηλές επενδύσεις) οδηγεί σε μεγάλες ζημίες, σε ισχυρές ταμειακές εκροές και σε χαμηλά ίδια κεφάλαια, παρά την αύξηση κεφαλαίου με μετρητά και παρά την αύξηση κεφαλαίου με εισφορά σε είδος (κλάδος Vodafone).

H συγχώνευση της Vivodi με την On Telecoms φούντωσε τα σενάρια για εισαγωγή του νέου σχήματος σε μια χρηματιστηριακή αγορά και όσο κι αν κάποιοι μιλούν για τη Φρανκφούρτη, μερικοί άλλοι επιμένουν στο σενάριο του οχήματος της Εριουργίας Τρία Άλφα. Το σενάριο αυτό (με δεδομένες και τις συγγενικές σχέσεις των δύο μετόχων) φαντάζει λογικότατο, αλλά η διοίκηση της εισηγμένης ούτε το επιβεβαιώνει αλλά ούτε και το έχει προχωρήσει εδώ και κάποια χρόνια.

Όσο για τον ΟΤΕ, σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής αβεβαιότητας, οι ξένοι θεσμικοί δεν δείχνουν να ανησυχούν. Άλλωστε, ο τίτλος κατά την προεκλογική περίοδο έχει σημειώσει άνοδο, προσεγγίζοντας τα 11,5 ευρώ, όταν η Merrill Lynch δίνει τιμή-στόχο τα 13 ευρώ και η Deutsche Bank τα 14,5.

Υπάρχουν βέβαια και πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τη μετοχή του Οργανισμού, όχι όμως λόγω πολιτικής αβεβαιότητας: απλά, περιμένουν πρώτα να φανούν κάποιες τάσεις αναστροφής στην πλαγιοκαθοδική πορεία των αποτελεσμάτων και στη συνέχεια να προτείνουν την αγορά του τίτλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v