Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2004

Αλλάζει η ”συμβατική σοφία” στις μετοχικές αγορές

Όταν όλα δείχνουν ότι τις μέρες αυτές απασχολεί περισσότερο τους ιδιώτες και επαγγελματίες της αγοράς το… Euro 2004 παρά η Σοφοκλέους, είναι χρήσιμο να δούμε τι γίνεται λίγο πέρα από τα στενά όρια της αγοράς μας.

Την προσοχή του ”Χαμαιλέοντα” απέσπασε άρθρο στην ”Καθημερινή” της Κυριακής για την ανοικτή αμφισβήτηση της επιστημονικής υπόθεσης των ”αποτελεσματικών αγορών” (efficient market hypothesis) από επιστήμονες που έχουν ξεκινήσει ένα νέο κλάδο, αυτόν των ”συμπεριφοριακών χρηματοοικονομικών” (behavioral finance).

Το γεγονός ότι η υπόθεση των αποτελεσματικών αγορών απέχει από την πραγματικότητα, αποδεικνύεται σχεδόν κάθε μέρα στην πράξη, καθώς η προνομιακή και η εσωτερική πληροφόρηση συνδυάζονται με την απληστία, τον φόβο και τον εγωισμό ιδιωτών και επαγγελματιών επενδυτών.

To γεγονός όμως ότι αυτή η αναντιστοιχία έγινε αποδεκτή και από τους ακαδημαϊκούς, να είστε σίγουροι ότι αλλάζει τα δεδομένα και άρα τα επόμενα μοντέλα μελέτης των αγορών.

Από την άλλη, το άρθρο του εξειδικευμένου αρθρογράφου των ”Financial Times” που δημοσιεύει το euro2day.gr με τίτλο ”Ο μύθος των μετοχών που υπερ-αποδίδουν”, αποκαλύπτει ότι η μακροχρόνια υπεραπόδοση των μετοχών στον 20ό αιώνα είναι μύθος, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, που όμως αποδείχθηκαν έτσι κι αλλιώς η υπερδύναμη, οικονομική και στρατιωτική, αυτής της περιόδου.

Με άλλα λόγια, πράγματα που λίγο πολύ θεωρούνταν δεδομένα τις τελευταίες δεκαετίες, τίθενται τώρα υπό αίρεση. Η ”συμβατική σοφία” στις αγορές αρχίζει να αμφισβητείται.

Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ίσως να σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε κάποιου είδους ”τέλος εποχής”.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι όλα όσα αποτελούν σχεδόν... ”θέσφατα” για τις αγορές μετοχών (μεταξύ αυτών η ιδέα του ”λαϊκού καπιταλισμού” και της συνταξιοδότησης μέσω μετοχικών επενδύσεων) προέκυψαν σχεδόν αποκλειστικά από την αμερικανική εμπειρία.

Σε μεγάλο δε βαθμό από τις μεταπολεμικές δεκαετίες, το διάστημα δηλαδή εκείνο όπου μεσουράνησε το ”αμερικανικό όνειρο”, η απόλυτη ασφάλεια και ευημερία στις ΗΠΑ με μικρο-διαλείμματα.

Θα είναι τα επόμενα χρόνια ίδια για τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη; Θα είναι ίδια για τις αγορές μετοχών;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v