Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2010

Euromedica: Τα καύσιμα των 100 εκ. και τα σενάρια

Euromedica: Τα καύσιμα των 100 εκ. και τα σενάρια
«Χρειάζεται καύσιμα», λέει στην πρόσφατη έκθεσή της η Alpha Finance για τη Euromedica (σύσταση «neutral, high risk», τιμή-στόχος 4,7 ευρώ), εστιάζοντας στον υψηλό δανεισμό της αλλά και στις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας.

Η διοίκηση της εταιρίας, βέβαια, έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μια έκδοση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, αλλά κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα γινόταν με τη συμμετοχή του βασικότερου μετόχου της, της εισηγμένης Axon Συμμετοχών, με δεδομένο ότι και αυτής -αν μελετήσει κάποιος τον ισολογισμό της- δεν φαίνεται να της περισσεύουν...

Άρα, η υπόθεση δείχνει να πηγαίνει προς τον βασικό μέτοχο του ομίλου, τον κ. Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος έχει αποδείξει κατά καιρούς ότι «διαθέτει άκρες» μεταξύ των διαφόρων funds του εξωτερικού. Θα τα καταφέρει όμως και τώρα, όπου η γενικότερη συγκυρία κάθε άλλο παρά ευμενής είναι για την Ελλάδα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στην πράξη.

«Η Euromedica έχει υψηλό καθαρό δανεισμό. Αν δεν προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, τότε αυτός θα φτάσει το 2010 στα 259 εκατ. ευρώ και θα είναι 8,2 φορές το EBITDA», αναφέρει ο ελληνικός οίκος, ο οποίος μάλιστα διατυπώνει και ορισμένες σκέψεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα:

«Σε μια τέτοια περίπτωση, η εταιρία θα μπορούσε να πιεστεί να πουλήσει κάποιες από τις συμμετοχές της, τις ίδιες μετοχές της, ή/και να μειώσει τις επενδυτικές της δαπάνες. Εκτίμησή μας είναι ότι η Euromedica θα μειώσει τις επενδυτικές της δαπάνες τα επόμενα χρόνια και θα εστιαστεί στο να βελτιώσει την αποδοτικότητα των ήδη υπαρχουσών μονάδων της».

Η Alpha Finance επίσης αναφέρεται με σκεπτικισμό και στην πορεία του κλάδου της ιδιωτικής υγείας για φέτος: «Η νέα γυναικολογική κλινική από το Ιατρικό Αθηνών και η οικονομική κρίση θα ασκήσουν πιέσεις τόσο στα τιμολόγια όσο και στη ροή των ασθενών».

Ο χρηματιστηριακός οίκος πιστεύει ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν και τη Euromedica, η οποία τόσο πέρυσι όσο και το 2010 αναμένεται να σημειώσει καθαρά κέρδη της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζει, τέλος, ότι οι εκτιμήσεις του είναι χαμηλότερες από το guidance της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v