Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 5 2010

Παΐρης: Ενημέρωση μόνο για τους τύπους…

Παΐρης: Ενημέρωση μόνο για τους τύπους…
Επιγραμματική η ανακοίνωση της Παΐρης για την εξαγορά του υπόλοιπου 51% της Elopak, μιας εταιρίας (εργοστάσιο παραγωγής φιαλών και πωμάτων γάλακτος και χυμών στην Πιερία) η οποία ιδρύθηκε το 2002 σε συνεργασία με τη νορβηγική εταιρία Elopak Plastic Systems και που μέχρι τώρα ενοποιούσε με τη μέθοδο της καθαρής θέσεως.

Και αυτό γιατί δεν αναφέρονται ούτε η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης εξαγοράς ούτε και οι προοπτικές για την εισηγμένη που θα προκύψουν από αυτήν.

Υπάρχουν μάλιστα αρκετοί λόγοι για τους οποίους η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας θα έπρεπε να είναι περισσότερο αναλυτική προς τους μετόχους.

Πρώτον, γιατί πρόκειται για μια καθόλου αμελητέα κίνηση σε σχέση με το μέγεθος της εταιρίας. Συγκεκριμένα, το τίμημα που θα δοθεί για την απόκτηση του 51% της Elopak προσεγγίζει το 1,4 εκατ. ευρώ και κυμαίνεται γύρω στο 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της Παΐρης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας! (είναι περίπου σαν να εξαγοράζει η Εθνική Τράπεζα την Alpha Bank)…

Δεύτερον, γιατί στην Παΐρης δεν φαίνεται να περισσεύει το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ της εξαγοράς (γι' αυτό, άλλωστε, ανακοίνωσε ότι θα το καταβάλλει σταδιακά). Ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας του εισηγμένου ομίλου είναι σαφώς χαμηλότερος της μονάδας και ο καθαρός δανεισμός (στο μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμος) στις 30/9/2009 ανερχόταν σε 9,2 εκατ. ευρώ.

Και τρίτον, γιατί η πρόσκτηση του υπόλοιπου 51% της Elopak δεν φαίνεται να συνεισφέρει κέρδη, καθώς οι ζημίες της Elopak το 2007 ανήλθαν στα 592 χιλ. και το 2008 στα 332 χιλ. ευρώ.

Άλλη μια περίπτωση, λοιπόν, όπου η ουσία της ενημέρωσης των επενδυτών μειοψηφίας στη Σοφοκλέους απουσιάζει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v