Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 30 2009

Οι τιμές των μετοχών και το εθνικό θέμα

Οι τιμές των μετοχών και το εθνικό θέμα
Οι παλαιότεροι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (άρα και των τραπεζών Κύπρου και Marfin Popular Bank) θα θυμούνται ότι κατά την προηγούμενη δεκαετία ο βασικότερος παράγοντας μεταβολής των τιμών στο ΧΑΚ ήταν οι εξελίξεις στο εθνικό θέμα!

Κάποια μικρή πρόοδος νομίζαμε ότι σημειωνόταν, πάνω ο Γενικός Δείκτης. Κάποια αρνητική εξέλιξη, πάλι πίσω οι τιμές των μετοχών...

Μέχρι πέρυσι ο βασικότερος παράγοντας επιρροής του ΧΑΚ άλλαξε και δεν ήταν άλλος από την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών. Εδώ και λίγους μήνες οι τιμές των κυπριακών τίτλων επηρεάζονται κυρίως από τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για να επισημάνουμε ότι στις μέρες μας το εθνικό θέμα σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την πορεία των κυπριακών μετοχών, αν και οι εξελίξεις είναι πολύ πιο σημαντικές από εκείνες της δεκαετίας του 1990.

Διαβάζουμε στις εφημερίδες για "καυτό Γενάρη", όπου σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί το θέμα των συνομιλιών. Διαβάζουμε αλλού πως άτυπο χρονικό ορόσημο στις συνομιλίες είναι οι εκλογές στα Κατεχόμενα την προσεχή άνοιξη. Διαβάζουμε, τέλος, την πρόσφατη δήλωση του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι "το κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μέσα στο 2010"...

Και όμως, όχι μόνο κανείς επενδυτικός οίκος δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αλλά ούτε καν οι Κύπριοι μικροεπενδυτές, προφανώς λόγω της απογοήτευσης που υπάρχει από ανάλογες συζητήσεις του παρελθόντος.

Για να δούμε, τελικά, τι θα γίνει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v