Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2010

Το ΠΣΑ, το πολιτικό τρικ με Βρυξέλλες, τα spreads

Το ΠΣΑ, το πολιτικό τρικ με Βρυξέλλες, τα spreads
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Αλμούνια η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εγκριθεί από το Κολέγιο Επιτρόπων, χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα, προς το παρόν, μέτρα.

Πρόκειται, όμως, για πολιτικό «τρικ» καθώς θα εγκριθεί μεν, με την αίρεση όμως ότι θα λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα σε κάθε απόκλιση από τους στόχους.

Η Κομισιόν θα εγγυηθεί, δηλαδή, τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να επιβάλει μέτρα για να βγουν οι στόχοι.

Επομένως, το ίδιο το ΠΣΑ δεν έχει τόση σημασία ως προς το μίγμα των μέτρων που προβλέπει.

Η παραπάνω λύση βολεύει πολιτικά την κυβέρνηση και την ευρωζώνη.

Το θέμα όμως είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγορές…

Οι οποίες από τη μια βλέπουν την κυβέρνηση να δέχεται, σχεδόν με ανακούφιση, την κηδεμονία των Βρυξελλών.

Και από την άλλη την ευρωζώνη να επιδίδεται σε πολιτικά τρικ και λόγια στήριξης όταν απαιτούνται μέτρα και μάλιστα ευανάγνωστα.

Οι δανειστές της χώρας και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν διατυπώσει, με δηλώσεις αλλά και με την εκτόξευση των spreads, τις ισχυρές επιφυλάξεις τους για το ΠΣΑ, ήδη από την επομένη της γνωστοποίησης των βασικών του αξόνων.

Είναι, επομένως, υπαρκτός ο φόβος ότι τυχόν έγκριση με αυτήν τη λογική του ΠΣΑ απλώς θα παρατείνει το… θρίλερ.

Και αυτό γιατί από τη μια δεν αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους, μιας και επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι η μεν Ευρώπη «γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει», η δε ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να λάβει επώδυνα μέτρα.

Από την άλλη δεν αίρει την επιφυλακτικότητα των long only χαρτοφυλακίων.

Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε δημοπρασία ή έκδοση ελληνικών ομολόγων ως τις 15 Μαρτίου, όπου θα κριθεί η δίμηνη πορεία του φετινού προϋπολογισμού, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v