Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 30 2004

’Κυριλέ” τοκογλυφία και... repos μετοχών!

Πολύς λόγος γίνεται πλέον για χρηματιστηριακό κύκλωμα, το οποίο πηγές της αγοράς δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν ως ”κυριλέ… τοκογλυφία” στη Σοφοκλέους, με πελάτες… μεγάλους ”παίκτες” και βασικούς μετόχους εισηγμένων (δυστυχώς δεν καταφέραμε να προσδιορίσουμε ακόμη αν ο χαρακτηρισμός ”κυριλέ” αφορά στο έστω και οριακά νομότυπο του πράγματος ή απλώς στο… κοινωνικοοικονομικό μέγεθος των… πελατών).

Το… timing της ”αποκάλυψης” αυτής δείχνει ότι προέρχεται ενδεχομένως από κάποιους οι οποίοι τώρα θίγονται από τις ”υποχρεωτικές” ρευστοποιήσεις τίτλων που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιφερειακές μετοχές.

Κατά τους ίδιους κύκλους πάντως, το σύστημα ορισμένες φορές λειτουργεί ως μια μορφή… repos (πώληση με σύμφωνο επαναγοράς).

Κάποιος που έχει μετοχές τις πουλάει σε κάποιον άλλο (χρηματιστηριακή ή συνδεδεμένο με αυτή πρόσωπο), ο οποίος έχει ρευστότητα, με όρο να ξαναγοραστούν από τον πρώτο μετά από κάποιους μήνες, σε τιμή υψηλότερη από αυτήν που τις είχε πουλήσει. Κι έτσι ο κατέχων τις μετοχές αποκτά -προσωρινά βεβαίως- ρευστότητα για να αγοράσει κι άλλες.

Η διαφορά τιμής είναι προφανώς ο… τόκος της υπόθεσης, ενώ είναι περίπου… δεδομένο ότι στο πλαίσιο αυτής της ”συμφωνίας” ουδεμία σύμβαση margin υπογράφεται!

Βεβαίως δεν λείπουν (ή καλύτερα δεν έλειπαν ως τώρα!) και οι πιο συνηθισμένες λύσεις του ”Τ+29 εις την... ν”, δηλαδή η αυτόματη ανακύκλωση της πίστωσης με τη λήξη της.

Λέγεται επίσης ότι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την ιστορία των πλουσιοπάροχα εντόκων ”ανοικτών πιστώσεων” είχαν ανοίξει και την αγορά των... ”καταθέσεων προθεσμίας” ως έχοντες την άνεση να προσφέρουν σαφώς υψηλότερο επιτόκιο απ’ ό,τι τα repos ή οποιοδήποτε άλλο τραπεζικό προϊόν, μια και χρειάζονταν χρήματα για τις ανωτέρω προσοδοφόρες δραστηριότητές τους.

Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι καινούργιο. Τουναντίον, εξ όσων γνωρίζουμε είχαν γίνει και σχετικές καταγγελίες στους κόλπους του ΣΜΕΧΑ, οι οποίες όμως μάλλον είχαν περάσει στο... ”ντούκου”.

Υ.Γ.1: Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τέτοιου είδους σχήματα έχουν... ”πακεταριστεί” σημαντικά ποσοστά μετοχών αρκετών εισηγμένων της μικρο-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Υ.Γ.:2 Νομικοί κύκλοι σημείωναν σχετικά ότι η διαρκής ανακύκλωση ανοικτής πίστωσης σε πελάτες, ιδιαίτερα όταν αφορά πολυάριθμους πελάτες και μεγάλα ποσά, θέλει κάτι παραπάνω από ”καλή θέληση” για να ενταχθεί εντός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Να δούμε λοιπόν τι θα δείξει λίαν προσεχώς η... μαυρομύτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v