Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2010

Αθηνά: Η τέταρτη δύναμη των κατασκευών

Αθηνά: Η τέταρτη δύναμη των κατασκευών
Πριν από τρία χρόνια η εταιρία Αθηνά βρισκόταν με την... πλάτη στον τοίχο, καθώς η συγχώνευση με την Τεχνική Ένωσις της οικογένειας Αθανάσιου Πρωτοπαπά τη φόρτωσε με μεγάλα χρέη τα οποία απείλησαν ακόμα και τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Η είσοδος στο μετοχικό της κεφάλαιο του κατασκευαστή κ. Ιωάννη Πιστιόλη αρχικά και η μετέπειτα εξαγορά και ένταξή της στον όμιλο της J&P Άβαξ αποδείχτηκαν σωτήριες κινήσεις, που έβγαλαν την εισηγμένη επιχείρηση από τη δύσκολη θέση και τη βοήθησαν να ορθοποδήσει.

Έτσι, σήμερα η Αθηνά όχι απλώς έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά έχει καταφέρει να κατακτήσει και την τέταρτη θέση στον κλάδο των κατασκευών ακολουθώντας -έστω και με απόσταση- τις τρεις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρίες της χώρας.

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του 2009, η Αθηνά εμφάνισε τζίρο 230 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, ποσό μεγαλύτερο από τον κύκλο εργασιών των άμεσων ανταγωνιστριών της που είναι οι εισηγμένες Intrakat (ενοποιημένος τζίρος 210 εκατ. ευρώ) και Μηχανική (150 εκατ. ευρώ), αλλά και η εκτός χρηματιστηρίου ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική (220 εκατ. ευρώ).

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Αθηνά έχει τύχει σημαντικής βοήθειας και υποστήριξης από τη μητρική J&P Άβαξ, από την οποία έχει εξασφαλίσει κατασκευαστικό αντικείμενο εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος.

Φυσικά, το γεγονός ότι η ίδια η εταιρία διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και πείρα σε ειδικού τύπου έργα (λιμενικά, περιβάλλοντος) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή ενσωμάτωσή της στον κυπριακών συμφερόντων οίκο.

Εκείνο που απομένει πάντως να ξεκαθαρίσει είναι το αν η Αθηνά θα συνεχίσει να λειτουργεί απλώς ως θυγατρική της J&P Άβαξ (όπως συμβαίνει σήμερα, δηλαδή) ή αν θα αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο στο πλαίσιο του ομίλου όπου ανήκει μετά την απόκτηση από τη μητρική των μετοχών οι οποίες ανήκουν ακόμη στην οικογένεια Πρωτοπαπά.

Υπενθυμίζεται ότι η J&P Άβαξ σήμερα ελέγχει το 80,5% της Αθηνά, ποσοστό που θα ανέλθει στο 92% όταν -σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης- περάσουν στην κατοχή της και τα μερίδια που τυπικά κατέχουν αυτήν τη στιγμή τα μέλη της οικογένειας Πρωτοπαπά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά την επικείμενη μετοχική μεταβολή, θεωρείται πολύ πιθανή η έξοδος της μετοχής της Αθηνά από το χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v