Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2010

Σελόντα: Δελτία Τύπου τότε, στα «ψιλά» τώρα…

Σελόντα: Δελτία Τύπου τότε, στα «ψιλά» τώρα…
Οι πλείστες εισηγμένες εταιρίες συνηθίζουν να «ξεχνούν» να αναφερθούν εκτενώς σε θέματα και επιχειρηματικές κινήσεις που οι ίδιες είχαν «σηκώσει» κατά το παρελθόν.

Οι επενδυτές της Σοφοκλέους το έχουν βιώσει στο πετσί τους:

Όταν οι εισηγμένες εταιρίες κάνουν μια εξαγορά, συνήθως την προβάλλουν πανηγυρίζοντας και μιλούν για μεγάλες προοπτικές και άλλα σχετικά.

Συχνά ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αναφέρονται ολοένα και λιγότερο στην επένδυση αυτή. Άλλες την αποσιωπούν εντελώς και άλλες την περνάνε στα… «ψιλά».

Ένα τέτοιο παράδειγμα -δυστυχώς, ένα από τα πάμπολλα (και μάλλον αδικούμε τη συγκεκριμένη εταιρία σήμερα, όταν αναφερόμαστε μόνο σε αυτό)- είναι αυτό της Ιχθυοτροφεία Σελόντα και της εξαγοράς που είχε κάνει το 2007 στην Τουρκία, αποκτώντας τότε το 46% των μετοχών της Fjord Marin Turkey.

Μερικά λοιπόν αποσπάσματα από το δελτίο Τύπου της εισηγμένης τότε ήταν:

«Η Fjord Marin Turkey είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας με παραγωγική δυναμικότητα…».

«Με τη σταδιακή εκμετάλλευση όλων των αδειών στην Τουρκία, ο όμιλος Σελόντα στα επόμενα χρόνια θα παράγει 40.000 τόνους ιχθύων μεσογειακής καλλιέργειας…».

«Η κίνηση αυτή υλοποιεί τη μεθοδική και αποτελεσματική στρατηγική της Σελόντα για την είσοδο στην Τουρκία, δεύτερη παραγωγική χώρα μετά την Ελλάδα, και εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου για να υλοποιήσει απρόσκοπτα τον στόχο της κατάκτησης του 50% της παραγωγικής δυναμικότητας της Μεσογείου».

Πριν περάσει ένας χρόνος (Μάρτιος 2008) η Σελόντα ανακοινώνει την αύξηση κεφαλαίου ύψους 14 εκατ. που έκανε η τουρκική εταιρία και τη μείωση του ποσοστού της από το 46% στο 38,5% λόγω μερικής μόνο συμμετοχής της στην έκδοση.

Καταλήγοντας, η σχετική ανακοίνωση της Σελόντα έλεγε ότι «ύστερα από την εν λόγω ΑΜΚ η Fjord Marin Turkey διαθέτει την κεφαλαιουχική δομή που της δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί παραγωγικά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση του κλάδου στη γείτονα χώρα».

Και ήρθε το 2010 όπου σε κάποια σελίδα των οικονομικών καταστάσεων (στα… «ψιλά» δηλαδή) αναφέρεται ότι η τουρκική εταιρία προχώρησε και σε άλλη ΑΜΚ, πως το ποσοστό της Σελόντα υποχώρησε από το 38,5% στο 35% και ότι από εδώ και στο εξής η ενοποίηση των λογιστικών καταστάσεων δεν θα είναι πλήρης, αλλά θα γίνεται με βάση τη μέθοδο της καθαρής θέσης...

Υ.Γ.: Αν ο «Χ» μάζευε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις των εισηγμένων εταιριών στο Χ.Α. κατά την τελευταία πενταετία, δεν θα έφταναν ούτε οι σελίδες του «Χρυσού Οδηγού» για να γραφτούν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v