Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 26 2010

Σφηνάκια για Μαΐλλη, αγορά και κουίζ

Σφηνάκια για Μαΐλλη, αγορά και κουίζ
Μαΐλλης: Σε περίπου έναν μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναδιάρθρωσης των χρεών της εισηγμένης, διευκρινίζουν κύκλοι τόσο του ομίλου όσο και ελληνικών πιστωτριών τραπεζών.

Ειδικότερα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η διάρκεια του κοινοπρακτικού δανείου 110 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο και η περίοδος χάριτος. Εφόσον υπάρξει περίοδος χάριτος περίπου δύο ετών και με δεδομένο ότι για το ΜΟΔ των 50 εκατ. ευρώ οι τόκοι θα κεφαλαιοποιούνται, ο όμιλος θα βαρύνεται μόνο για την επόμενη διετία από τους τόκους και τις δόσεις του κεφαλαίου κίνησης ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Στα θέματα που μένει να ξεκαθαριστούν είναι και το τι θα γίνει με το management, αν και από ό,τι μαθαίνουμε ο βασικός μέτοχος και ιδρυτής του ομίλου έχει ένα… προαίσθημα πως θα παραμείνει στη διοίκηση.

Για τους άλλους, πάλι, μένει να φανεί τι... προαίσθημα έχουν οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι.

Τέλος, τα δάνεια που εξαιρέθηκαν της ρύθμισης είναι -ξένων κυρίως- τραπεζών που δεν ήθελαν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

ΑΓΟΡΑ: Μεγάλες short θέσεις σε 20άρη και τράπεζες άνοιξαν την Παρασκευή στο Χ.Α. αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

Ξένοι και εγχώριοι πόνταραν στον κανόνα "πούλα στην είδηση" και από την πορεία της αγοράς στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης δικαιώθηκαν.

Επιπλέον, η τεχνική εικόνα της αγοράς δείχνει πιθανότερο το ενδεχόμενο κίνησης σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από την οριστικοποίηση του μηχανισμού, το ύψος της βοήθειας σε βάθος τριετίας και άλλα τεχνικά θέματα θα βρίσκονται στην επικαιρότητα τις επόμενες ημέρες.

Το χειρότερο για το Χ.Α. είναι πλέον η απουσία αγοραστών μακροχρόνιου ορίζοντα και το γεγονός ότι ακόμη και οι τελευταίοι long only, όπως η Nomura, πέταξαν την προηγούμενη εβδομάδα πετσέτα.

Μόνο από πελάτες των Citigroup και Nomura υπολογίζεται ότι βγήκαν προς πώληση 20 εκατομμύρια ελληνικές μετοχές το προηγούμενο διάστημα.

Τι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση; Η ανακοίνωση των μέτρων-σοκ που θα ληφθούν από την ίδια την κυβέρνηση άμεσα και η διαβεβαίωση από πλευράς ευρωζώνης και ΔΝΤ ότι υπάρχει δυνατότητα το ύψος της βοήθειας να ανέλθει στα 80 με 90 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Αν δεν αρκούν ούτε αυτά για να σταματήσει ο ανήφορος των spreads στα ομόλογα, τότε η ΕΚΤ, μπροστά στον κίνδυνο να καταστεί η Πορτογαλία ο επόμενος στόχος, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα όπλα…

ΚΟΥΙΖ: Στο σφυρί βγάζει μεγάλη ελληνική τράπεζα ακίνητα εισηγμένης εταιρίας για τα οποία υπάρχουν συμβάσεις sale and lease back. Με την εισηγμένη να αδυνατεί να επαναγοράσει το ακίνητο, η τράπεζα στρέφεται στην αγορά επιδιώκοντας να το πουλήσει. Γιατί τέτοια πρεμούρα; Με τους νέους φόρους σε αντικειμενική αξία ακινήτων αλλά και στο εισόδημα, τα cash flows από μισθώσεις ακινήτων "αδυνατίζουν" σημαντικά.

Υπάρχει βέβαια και η έσχατη λύση για την τράπεζα. Να καταγγείλει τη σύμβαση sale and lease back και να εισφέρει το ακίνητο στην εταιρία επενδύσεων ακινήτων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v