Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2010

Τι προεξοφλούν πλέον τα ομόλογα

Τι προεξοφλούν πλέον τα ομόλογα
Σε χιονοστιβάδα τείνει να εξελιχτεί η ελληνική κρίση, με την κυβέρνηση να δείχνει ανήμπορη πλέον να καθησυχάσει, έστω και στο ελάχιστο, τους επενδυτές.

Τα spreads εκτινάχτηκαν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι λόγοι της νέας ανόδου περιγράφηκαν χθες στο Euro2day.

Η μετάσταση των πιέσεων στα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης(Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία), ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην περίπτωση της Ελλάδας και η απουσία έστω και ελάχιστης εμπορευσιμότητας στην αγορά ομολόγων.

Πρόκειται για τεχνικά, ιδιαίτερα σημαντικά όμως στοιχεία στη συγκυρία.

Το εξαιρετικά ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη βρίσκονται, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, πίσω από τις αγορές.

Είναι προφανές ότι παρά τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού, την οριστικοποίηση του ποσού και της τιμολόγησης, την έναρξη από την Ελλάδα της διαδικασίας ενεργοποίησης, οι επενδυτές συνεχίζουν να εκτιμούν ως πιθανό το σενάριο της χρεοκοπίας.

Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αρχίζουν πλέον να ενσωματώνουν τον κίνδυνο της ήπιας επαναδιαπραγμάτευσης χρέους μέσω μετάθεσης πληρωμής δόσεων.

Αυτό δείχνει το άνοιγμα των αποδόσεων στην πενταετία και στη δεκαετία.

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο καθώς συμβαίνει πριν καν μπει η χώρα στον μηχανισμό.

Και κινδυνεύει να γίνει ακόμη χειρότερο αν οι τιμές των ομολόγων που λήγουν το 2019 και το 2020 κινηθούν προς το 75.

Γιατί τότε απλώς θα προεξοφλείται αυτό που δήλωσε ο Σόιμπλε, ότι δηλαδή και οι πιστωτές πρέπει να λάβουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v