Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2010

Τα έντοκα, οι ανησυχίες και η «καβάτζα»

Τα έντοκα, οι ανησυχίες και η «καβάτζα»
Θεωρητικά, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα βγει να δανειστεί εντός του Ιουλίου 4 δισ. ευρώ με σειρές εντόκων γραμματίων δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει κανέναν.

Το μνημόνιο δεν προβλέπει κάλυψη των βραχυχρόνιων αναγκών δανεισμού. Επομένως, για να μην υπάρξει ανάγκη δανειοδότησης θα έπρεπε οι ταμειακές ροές του Δημοσίου να είναι τέτοιες ώστε να καλύψουν χωρίς έκδοση τα έντοκα ύψους 4,3 δισ. ευρώ που λήγουν εντός του μήνα.

Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα είναι ότι παρά τη μείωση του ελλείμματος, δεν μας περισσεύουν 4 δισ. για να εξοφλήσουμε το σύνολο των λήξεων εντόκων. Και θα δανειστούμε.

Το ερώτημα είναι από ποιους και με ποιο επιτόκιο.

Τα αγγλοσαξονικά μέσα έχουν αναγάγει ήδη τις δύο εκδόσεις σε… crash test για την Ελλάδα αλλά και την… ευρωζώνη, διατυπώνοντας εκτιμήσεις ότι αν το επιτόκιο διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τότε θα αυξηθούν η επιφυλακτικότητα και το risk premium πορτογαλικών και ισπανικών εκδόσεων.

Στην κυβέρνηση πάλι και στον ΟΔΔΗΧ δεν δείχνουν την ανησυχία τους. Προφανώς γιατί εκτιμούν ότι η έκδοση θα καλυφτεί έστω και με αλμυρό επιτόκιο.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι μέχρι τα έντοκα οι τράπεζες θα έχουν εκδώσει άλλα 15 δισ. ευρώ ομόλογα με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα μπορούν να ρεπάρουν στην ΕΚΤ αντλώντας ρευστότητα.

Επιπλέον, η ρευστότητα των τραπεζών ενισχύεται από λήξεις ομολόγων. Πρόσφατα η EFG Eurobank δήλωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες λήγουν κρατικά ομόλογα ύψους 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 7,5 δισ. ευρώ που έχει στα βιβλία της.

Ρευστότητα υπάρχει, επομένως, ενώ ο κίνδυνος μειώνεται από τον ορίζοντα των εκδόσεων.

Το κακό είναι ότι ακόμη και αν υπάρξει σημαντική υπερκάλυψη και το επιτόκιο διαμορφωθεί εντός λογικού -για τη συγκυρία- εύρους, κάποιοι θα πουν ότι έβαλαν «πλάτη» οι ελληνικές τράπεζες.

Το κλίμα, βλέπετε, έχει ήδη διαμορφωθεί από δηλώσεις οικονομολόγων όπως του κ. Nielsen της Goldman Sachs και από τις αναλύσεις των αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης.

Κλίμα Ελλάδος που πλήττει την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς η εγχώρια αγορά ομολόγων παραμένει «παγωμένη».

Υ.Γ. Μόλις 4 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα αγόρασε το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ, ενώ η δυνητική προσφορά από index trackers υπολογίζεται στα 20 με 40 δισ. ευρώ.

Υ.Γ. ΙΙ: Ο ΟΣΕ δεν θα δανειστεί, τελικώς, μετά την άκαρπη διερεύνηση που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ μεταξύ 26 τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v