Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2010

Σφηνάκια για Alapis και Αττικάτ

Σφηνάκια για Alapis και Αττικάτ
ALAPIS: Η πώληση των οκτώ θυγατρικών θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο κεφάλαιο κίνησης του ομίλου.

Πρώτον, γιατί εισπράττει 144,7 εκατ. ευρώ που μειώνουν ισόποσα τον καθαρό δανεισμό της.

Δεύτερον, γιατί οι πωλήσεις ιατρικού εξοπλισμού διενεργούνταν αποκλειστικά σε νοσοκομεία και λόγω των γνωστών πολυετών καθυστερήσεων πληρωμής από τα νοσοκομεία απαιτούσαν υψηλό κεφάλαιο κίνησης.

Ο όμιλος στο α΄ τρίμηνο «έκαψε» 189 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης!
 
Με την πώληση του κλάδου και τη συμφωνία ρύθμισης χρεών των νοσοκομείων θα εισπράξει -έστω με άτοκα ομόλογα- 110 εκατ. ευρώ που του οφείλουν τα νοσοκομεία, ενώ δεν θα έχει πλέον να χρηματοδοτεί πωλήσεις ιατρικού εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα, έχει προγραμματισμένες επενδύσεις της τάξης των 45 εκατ. ευρώ για φέτος έναντι 212 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Επομένως, αναμένεται ενίσχυση των ταμειακών ροών του για το υπόλοιπο της χρήσης.

Υ.Γ. Η μείωση της εξάρτησης από τις πωλήσεις στο ελληνικό δημόσιο μετά την πώληση των θυγατρικών σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αυξάνει τα αμυντικά χαρακτηριστικά της μετοχής.

ΑΤΤΙΚΑΤ: Πρόγραμμα «σκληρής» λιτότητας για την εξυγίανση της εταιρίας και εν συνεχεία την εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης για την (επανα)λειτουργία της έθεσε ως πρώτο στόχο η διοίκηση της εισηγμένης.

Κατά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η διοίκηση της κατασκευαστικής δήλωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί ο μηδενισμός του δανεισμού.

Η πώληση του 9,88% της Αττικής Οδού θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, η προσφορά της Αγροτικής για το 9,88% της Αττικής Οδού κυμαίνεται πέριξ των 110 εκατ. ευρώ.

Εκεί είναι πλέον και ο πήχης, καθώς για να ενεργοποιήσουν το δικαίωμα πρώτης άρνησης οι Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ θα πρέπει να δώσουν ίσο, τουλάχιστον, τίμημα με την ΑΤΕ.

Με δεδομένο ότι οι μετοχές της Αττικής Οδού είναι ενεχυριασμένες στην Αγροτική, η πώληση θα οδηγήσει σε εξόφληση του μεγαλύτερου μέρος των δανείων.

Ο δανεισμός της Αττικάτ ανέρχεται σε 114 εκατ. ευρώ και μπορεί να εξοφληθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από την πώληση της Αττικής Οδού.

Κάτι θα μείνει για να εξοφληθούν και κάποιες από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, που στις 31 Μαρτίου ανέρχονταν σε 46,8 εκατ. ευρώ.

Το ανησυχητικό είναι ότι κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου οι ληξιπρόθεσμες αυξήθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ(!), ενώ η εισηγμένη εμφάνισε ζημίες 9,24 εκατ. ευρώ.

Κατά τα δύο τρίτα (30 εκατ. ευρώ) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Αττικάτ αποτελούν επιταγές πληρωτέες σε προμηθευτές.

Το γεγονός ότι ο όμιλος δεν παίρνει νέα έργα, διαθέτει ανεκτέλεστο μόλις 101 εκατ. ευρώ και έχει απαιτήσεις από το Δημόσιο 100 εκατ. ευρώ δημιουργεί προϋποθέσεις για σταδιακή εξόφληση των προμηθευτών.

Το προσωπικό έχει ήδη μειωθεί σημαντικά στα 412 άτομα από 1.325 άτομα τον Μάρτιο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v