Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 7 2010

ΤΠΔ: Ένας δημόσιος πυλώνας από το… πουθενά

ΤΠΔ: Ένας δημόσιος πυλώνας από το… πουθενά
H κυβέρνηση μπορεί και να πουλήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική και να υλοποιήσει την κυβερνητική της δέσμευση για δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό κλάδο.

Το κλειδί για να μείνει η πίτα -της προεκλογικής δέσμευσης- ολόκληρη και να χορτάσει και ο σκύλος δεν είναι άλλο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και έναν μήνα διαδικασία ελέγχου του ρόλου του Παρακαταθηκών στο τραπεζικό σύστημα, κατόπιν καταγγελίας από ελληνική τράπεζα για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεις για τη φύση και την έκταση των σχέσεων του Δημοσίου με το Παρακαταθηκών και Δανείων και να δώσει συμπληρωματικά στοιχεία για τις καταθέσεις, τις χορηγήσεις του και την εξέλιξη των μεριδίων αγοράς του Ταμείου τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για μια διαδικασία που θα αναγκάσει πιθανότατα την κυβέρνηση να αποφασίσει τον διαχωρισμό των εργασιών Παρακαταθήκης από τις καθαρά τραπεζικές εργασίες.

Σε αυτήν την περίπτωση θα αναγκαστεί να αποσχίσει τις τραπεζικές εργασίες και να δημιουργήσει μια νέα τράπεζα ή να τις εισφέρει σε μια υπάρχουσα τράπεζα συμφερόντων του.

Με ενεργητικό -καθαρών τραπεζικών εργασιών- 7 δισ. ευρώ το Παρακαταθηκών μπορεί να δημιουργήσει μια τράπεζα μεγέθους αντίστοιχου της Millennium Bank.

Αν εισφέρει τον τραπεζικό του κλάδο στην Τράπεζα Αττικής, τότε δημιουργείται μια νέα τράπεζα με ενεργητικό περίπου 11 δισ. ευρώ.

Και το κυριότερο με κέρδη, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων και δυνατότητα επεκτατικής πολιτικής λόγω χαμηλού δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις.

Πέρυσι το ΤΠΔ εμφάνισε κέρδη 160 εκατ. ευρώ, τα οποία λογικά θα είναι χαμηλότερα φέτος.

Διαθέτει, όμως, χαμηλό δείκτη επισφαλειών, καθώς οι περίπου 200 χιλιάδες δανειολήπτες του είναι όλοι δημόσιοι υπάλληλοι και η δόση του δανείου παρακρατείται, αυτόματα, από τη μισθοδοσία τους.

Χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων δυσεύρετο σε τέτοιες εποχές που όλοι αναζητούν… σίγουρες χορηγήσεις.

Το βασικό του όμως όπλο είναι η δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης, χάρη στην ικανοποιητική του ρευστότητα.

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει έναν δημόσιο πυλώνα στις τράπεζες που έχει τη δυνατότητα να ρίξει ρευστότητα στην αγορά από του χρόνου.

Και αυτό φοβίζει ένα μέρος της αγοράς. Εξ ου και οι καλά τεκμηριωμένες καταγγελίες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v