Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2010

Το 40% στα μερίσματα και τα κρατικά «μπρος-πίσω»

Το 40% στα μερίσματα και τα κρατικά «μπρος-πίσω»
Θολό συνεχίζει να αφήνει το τοπίο γύρω από το αν θα τροποποιήσει ή όχι τις διατάξεις περί φορολογίας διανεμόμενων κερδών το οικονομικό επιτελείο.

Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του φορολογικού νόμου 3842/2010 με τον οποίο επιβάλλεται εταιρικός φόρος 40% επί των διανεμόμενων κερδών, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την εγκύκλιο υπολογισμού του φόρου.

Στη διαβούλευση, δε, που διενεργήθηκε για την περαίωση, το υπουργείο άφησε, για άλλη μια φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στον φόρο μερισμάτων.

Και αυτό γιατί στο Σύνταγμα έχουν αντιληφθεί ότι και αντιαναπτυξιακό κίνητρο αποτελεί και πολλούς μπελάδες θα φέρει, σε σχέση με τα πενιχρά επιπλέον έσοδα.

Εν μέσω κρίσης και με τις επιχειρήσεις σε άμυνα, τα όποια κέρδη μετατρέπονται σε αυξημένες προβλέψεις και αποσβέσεις προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι ισολογισμοί.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τη χώρα να άρει τις διακρίσεις που έχει επιβάλει με το 40% στη διανομή ενδοομιλικών κερδών.

Παράλληλα, ετοιμάζονται και προσφυγές για την κατάργηση των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολόγησης που επήλθε με τη θεσμοθέτηση εταιρικού φόρου επί των διανεμομένων.

Γι' αυτό και το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τον φόρο και από 40% να τον κάνει 20% (ο φορολογικός συντελεστής που θα ισχύει από το 2011 για τα αδιανέμητα) συν παρακράτηση φόρου 20%.

Λύση που και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ικανοποιεί και όσους μετόχους επιχειρήσεων εδρεύουν σε χώρες με συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολόγησης (βλέπε Κύπρος)!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v