Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 23 2011

Σφηνάκια για ΑΝΕΚ και ΟΠΑΠ

Σφηνάκια για ΑΝΕΚ και ΟΠΑΠ
ΑΝΕΚ: Οι έκτακτες ναυλώσεις πλοίων από την Κίνα για τη μεταφορά των υπηκόων της που εργάζονταν και ζούσαν στη Λιβύη συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της ΑΝΕΚ κατά το α΄ τρίμηνο της φετινής χρήσης.

Ο τζίρος του ομίλου αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα χάρη στον διπλασιασμό των ναύλων εξωτερικού και η ΑΝΕΚ εμφάνισε θετικά EBITDA 2,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 11,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Έτσι, οι ζημίες του παραδοσιακά χαμηλού σε επιβατηγό κίνηση τριμήνου συρρικνώθηκαν και διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. ευρώ, έναντι 18,2 εκατ. ευρώ.

Ακούμε ότι η εταιρία ετοιμάζεται να συμπράξει με την Attica Συμμετοχών στις γραμμές Ηρακλείου και Αγκόνας μέσω δημιουργίας μικτής εταιρίας στην οποία θα εισφέρουν κάποια από τα πλοία που απασχολούν σε αυτές τις γραμμές.

Αν οι έγκριτες συνήθως πηγές της στήλης επαληθευτούν, τότε η ΑΝΕΚ, όπως και η Attica, θα επιτύχει μείωση στο κόστος λειτουργίας σε μια σεζόν που ξεκινά με θετικούς οιωνούς ως προς την τουριστική κίνηση.

Σε δεύτερο στάδιο, δε, θα απελευθερωθούν και πλοία, πώληση των οποίων θα οδηγήσει στη μείωση του δανεισμού.

ΟΠΑΠ: Αύξηση όγκου συναλλαγών παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο τίτλος του ΟΠΑΠ, καθώς, παρά την ανακοίνωση διορισμού συμβούλων για την ιδιωτικοποίησή του, το σκηνικό παραμένει θολό.

Και αυτό επειδή η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει αν θα επεκτείνει το συμβόλαιο του ΟΠΑΠ ως αποκλειστικού παρόχου τυχερών νόμιμων παιχνιδιών κατά μία 20ετία (ως το 2041), διευρύνοντας ταυτόχρονα το πεδίο εφαρμογής της και για τα on line τυχερά παιχνίδια.

Όσοι έχουν τοποθετηθεί στον τίτλο του οργανισμού, λόγω της σταθερά υψηλής μερισματικής του απόδοσης, ανησυχούν ότι θα «χάσει» τα υψηλά ταμειακά του διαθέσιμα για να πληρώσει την επέκταση της άδειας.

Στον αντίποδα, η επέκταση του συμβολαίου θα αυξήσει την αξία του οργανισμού και επομένως το τίμημα πώλησης που θα εισπράξει το Δημόσιο. Και σε αυτό ποντάρουν όσοι αγοράζουν τις τελευταίες ημέρες.

Η αβεβαιότητα εξηγεί πιθανώς γιατί ξένοι brokers, όπως οι Citigroup, Σεβρέ, Barclays, είναι την ίδια στιγμή και πωλητές και αγοραστές, για λογαριασμό πελατών τους.

Εκτός και αν υπάρχει ένας μεθοδικός πωλητής (αμοιβαία της Capital;) και σπάει τις εντολές, σε brokers, βάσει της ζήτησης που έχουν.

Θα δείξει…



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v