Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 7 2011

Μade in GR οι "εθελοντές" για ανταλλαγή χρέους;

Μade in GR οι εθελοντές για ανταλλαγή χρέους;
Η Γερμανία καθιστά, πλέον, σαφές ότι οποιαδήποτε λύση του προβλήματος του ελληνικού χρέους περνά μέσα και από τη συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των τραπεζών, ελληνικών και ξένων, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, τα οποία λήγουν την περίοδο 2012 - 2014. Βάσει της γερμανικής πρότασης θα τα αντικαταστήσουν με νέους τίτλους.

Σύμφωνα με τα σενάρια, η αξία των ομολόγων που θα μπουν προς ανταλλαγή υπολογίζεται στην περιοχή των 25 δισ. ευρώ.

Με βάση την απλή αριθμητική, οι τίτλοι που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες και λήγουν την περίοδο 2012 - 2014 ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή περί τα 20 δισ. ευρώ στη διετία.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι όταν οι Γερμανοί μιλούν για συμμετοχή των ιδιωτών "δείχνουν" ως επί το πλείστον τις ελληνικές τράπεζες και σε μικρό ποσοστό τις δικές τους ή τις γαλλικές...

Αυτά για να μη νομίζουμε ότι η βοήθεια θα έρθει ως μάννα εξ ουρανού χωρίς εμείς (κυβέρνηση, τράπεζες, ιδιώτες) να κάνουμε το παραμικρό! Δυστυχώς ή ευτυχώς (μάλλον κερδίζει έδαφος το δεύτερο), οι εταίροι μας αφενός θα μας στηρίξουν, αφετέρου εμείς ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας...

Υ.Γ.: Άλλωστε, θα ήταν περίπου... αδιανόητο να "πειστούν" κάποιες ξένες τράπεζες να "ρολάρουν" τα ελληνικά ομόλογά τους και να αρνηθούν οι ελληνικές.

Υ.Γ. 2:
Επίσης, σε αυτό το "σενάριο", αν παρασχεθούν εγγυήσεις από αποκρατικοποιήσεις για τα ομόλογα αυτά, θα παρασχεθούν κυρίως σε ελληνικές -και όχι σε ξένες- τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v