Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 16 2011

Οι τράπεζες, οι επισφάλειες και το «όχι» στην ΕΚΤ

Οι τράπεζες, οι επισφάλειες και το «όχι» στην ΕΚΤ
Κατά την προχθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλου, με τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών συμφωνήθηκε, όπως έγραψε το Euro2day, ένα μίνι μνημόνιο.

Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν ο κύριος βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) στις αρχές του 2012 να διαμορφώνεται κατ' ελάχιστο στο 10%, συμπεριλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών.

Οι περισσότερες τράπεζες πληρούν ήδη το παραπάνω όριο. Επίκειται, όμως, έλεγχος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους από οίκο που θα ορίσει η ΤτΕ.

Και σε αυτό το σημείο, όπως ακούμε, δεν υπήρξε πλήρης ομοφωνία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνιστά ο έλεγχος των επισφαλειών να διενεργηθεί από ξένο πιστωτικό ίδρυμα, όπως έγινε για τις ιρλανδικές τράπεζες όπου το έργο ανέλαβε η Barclays.

Σύσταση που δεν «ενθουσίασε» τους τραπεζίτες, οι οποίοι προέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά τεχνικά προσκόμματα που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Από όσα ανέφεραν, αλλά και από αυτά που δεν είπαν, έγινε κατανοητό ότι προτιμούν το crash test των μη εξυπηρετούμενων να διενεργηθεί από διεθνή ελεγκτικό οίκο και όχι από ξένη τράπεζα.

Η επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων ξεκίνησε από τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v