Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Υποσχέσεις για "απελευθέρωση" κεφαλαίων

Νέες ευχάριστες εκπλήξεις υπόσχεται στο επενδυτικό κοινό η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς όπως ανέφερε ο CEO κ. Απ. Ταμβακάκης εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές ενίσχυσης εποπτικών κεφαλαίων μέσα στο 2011.

ΕΤΕ: Υποσχέσεις για απελευθέρωση κεφαλαίων
 * Οι ομιλίες του προέδρου κ. Β. Ράπανου και του CEO κ. Απ. Ταμβακάκη κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Νέες, ευχάριστες εκπλήξεις υπόσχεται
στο επενδυτικό κοινό η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς, όπως ανέφερε ο CEO κ. Απ. Ταμβακάκης, εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων μέσα στο 2011. Παράλληλα, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να διευρυνθεί η παρουσία της Εθνικής στη ΝΑ. Ευρώπη.

Μιλώντας στην τακτική Γ.Σ. των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Ταμβακάκης, αφού επανέλαβε την άποψή του για ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων, που όπως είπε επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις, παρουσίασε τις προτεραιότητες της διοίκησης για το 2011.

Μείζων προτεραιότητα για την ΕΤΕ είναι η περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής της επάρκειας, δήλωσε ο κ. Ταμβακάκης, προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες διαχείρισης του ενεργητικού της τράπεζας και του ομίλου, με στόχο την περαιτέρω απελευθέρωση κεφαλαίων. Εκτιμάται ότι το ποσό θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

"Εξετάζουμε ήδη σειρά εναλλακτικές επιλογές, με στόχο να προσθέσουμε 120 - 150 μονάδες βάσης εποπτικών κεφαλαίων με οργανικό τρόπο μέσα στο 2011". Αυτό το ποσό, όπως τόνισε ο κ. Ταμβακάκης, είναι σημαντικό γιατί αναλογεί στο 60% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν με την τελευταία αύξηση.

Δεύτερη προτεραιότητα για την Εθνική είναι η διαχείριση της ρευστότητας του ομίλου.

Η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι η άντληση της ρευστότητας από την ΕΚΤ μειώθηκε κατά 6 δισ. ευρώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2010 έως τις 30 Μαρτίου 2011 και ανακόπηκε τους τελευταίους μήνες λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών και από τις εκροές καταθέσεων.

Στόχοι για φέτος παραμένει η περαιτέρω απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και η ανάδειξη των θυγατρικών του ομίλου στη ΝΑ. Ευρώπη σε αυτοχρηματοδοτούμενες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των τοπικών αγορών και την υποστήριξη υπερεθνικών οργανισμών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης.

"Στην Εθνική είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες για να θωρακίσουμε την παρουσία μας στις χώρες των Βαλκανίων, ανοίγοντας νέες προοπτικές στις επιχειρησιακές δυνατότητες των θυγατρικών μας στην περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτήν εξετάζουμε εναλλακτικά σχέδια, ώστε να δώσουμε στην παρουσία μας στις χώρες αυτές μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια".

Στο μέτωπο της περιστολής των δαπανών, η Εθνική το α΄ τρίμηνο πέτυχε μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό και συνεχίζει με στοχευμένες και δραστικές παρεμβάσεις για περαιτέρω μείωσή τους.

Ο CEO της ΕΤΕ εκτίμησε ότι ο ρυθμός δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κορυφωθεί εντός του 2011 και θα σταθεροποιηθεί το 2012, επισημαίνοντας ότι η οργανική κερδοφορία της τράπεζας της επιτρέπει να απορροφήσει μεγαλύτερη αύξηση προβλέψεων έως και 50%.

Η διοίκηση της Εθνικής διευκρίνισε ότι η διάθεση του 20% της Finansbank θα διενεργηθεί μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ ο κ. Ταμβακάκης επανέλαβε ότι απαιτείται η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να υπάρξουν συνέργειες και υπεραξίες, να προστατευτούν οι τράπεζες από τις επιπτώσεις της ύφεσης και να διασφαλιστεί ότι τα κέντρα λήψεων αποφάσεων θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Τέλος, τόσο ο κ. Ταμβακάκης όσο και ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Β. Ράπανος, τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της εφαρμογής ενός τολμηρού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

"Σε λίγο χρόνο πρέπει και μπορούμε να κάνουμε αυτά που δεν πράξαμε επί δεκαετίες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπανος, τονίζοντας ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και τομές στη δικαιοσύνη, στην αποκέντρωση, στην υγεία και στην παιδεία.

Η τακτική Γ.Σ. της τράπεζας ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τη μη καταβολή μερίσματος στους κατόχους κοινών μετοχών, προνομιούχων μετοχών Ν. 3723/2008 κυριότητας του ελληνικού δημοσίου και στους κατόχους των εξαγοράσιμων προνομιούχων άνευ δικαιώματος ψήφου και άνευ σωρευτικού μερίσματος μετοχών.

* Οι ομιλίες του προέδρου κ. Β. Ράπανου και του CEO κ. Απ. Ταμβακάκη κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v