Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2004

MFG: Τα ”ψυχρά νούμερα” και η… απαξίωση στο Χ.Α.

Σημειώστε όμως και μια σειρά από κρίσιμους αριθμούς σε σχέση με την MFG.

Κέρδη άνω των 20 εκατ. ευρώ, μερισματική απόδοση 4,5% σε τρέχουσες τιμές, χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια της τάξεως του… 0,9!

Βρίσκετε τα στοιχεία αυτά ελκυστικά για μια εταιρία που ελέγχει δύο τράπεζες; Κι αν ναι, προσθέστε ότι η ίδια εταιρία διαθέτει 65 εκατ. ευρώ μετρητά και 35 εκατ. ευρώ σε άμεσα ρευστοποιήσιμες επενδύσεις, σύνολο δηλαδή 100 εκατ. ευρώ… ”κασαδούρα”.

Κι όμως, η Μarfin Financial Group αποτιμάται αυτή τη στιγμή στη Σοφοκλέους έναντι μόλις 180 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι συμμετοχές της πλην των μετρητών και των άμεσα ρευστοποιήσιμων επενδύσεων ”αξίζουν” για την αγορά μόλις… 80 εκατ. ευρώ!

Ταυτόχρονα, το προ φόρων P/E κινείται κάτω από το… 9, όταν ο μέσος όρος της Σοφοκλέους βρίσκεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, ενώ η αίσθηση της στήλης είναι ότι τα ΜΕΤΑ φόρων κέρδη θα διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 16 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το προσδοκώμενο Ρ/Ε μετά από φόρους είναι μάλλον χαμηλότερο του… 11.

Όλα αυτά δείχνουν βεβαίως ένα και μόνον πράγμα, που το έχουμε πει και το έχουμε ξαναπεί. Πλην 5-10 εταιριών, η υπόλοιπη Σοφοκλέους απαξιώνεται μέσα σε ένα κλίμα αδιαφορίας για τις επενδυτικές ευκαιρίες στο υπόλοιπο ταμπλό.

Αγορά όμως με μετοχές που μετριούνται στα δάκτυλα ενός ή δύο χεριών δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο…

YΓ.: Κάτι που ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία. Αν κοιτάξει κανείς το free float της MFG και τα χρηματικά της διαθέσιμα, προκύπτει αβίαστα ότι η εταιρία είναι σε θέση να προχωρήσει σε εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, αν και όταν το θελήσει, αυξάνοντας έτσι ”άκοπα” την αξία της συμμετοχής των μετόχων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v