Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2011

Η Statoil και τα παράπονα στον Παπακωνσταντίνου

Η Statoil και τα παράπονα στον Παπακωνσταντίνου
Παράπονα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μαθαίνουμε ότι έχουν οι επιτελείς των ενεργειακών εταιριών Statoil, EGL και E.ON για την υπέρμετρη υποστήριξη που προσφέρει στον ελληνοϊταλικό αγωγό, σε βάρος του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ).

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι ετοιμάζει επισκέψεις στο Λονδίνο και στο Μπακού για να προβάλει τα πλεονεκτήματα του ελληνοϊταλικού αγωγού σε ανώτατα στελέχη της ΒΡ και κυβερνητικούς παράγοντες του Αζερμπαϊτζάν, οι άνθρωποι του ΤΑΡ επισημαίνουν ότι και οι δύο αγωγοί διέρχονται την Ελλάδα.

Άρα, είτε ο ένας γίνει είτε ο άλλος, τα οφέλη για τη χώρα είναι δεδομένα. Μάλιστα, τονίζουν ότι η δική τους πρόταση προβλέπει χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια όλου του έργου που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

Έτσι, θα ανέμεναν τουλάχιστον ίση μεταχείριση των δύο προτάσεων από την ελληνική αλλά και την ιταλική κυβέρνηση, καθώς ο αγωγός τους, όπως και ο ελληνοϊταλικός, θα καταλήγει στην Ιταλία.

Εμείς παρατηρούμε ότι δικαιούνται να έχουν παράπονα, καθώς η στήριξη του ελληνοϊταλικού αγωγού από την κυβέρνηση γίνεται χωρίς να τηρούνται στοιχειώδη προσχήματα. Και μακάρι αυτήν την επιδεικτικά αρνητική στάση να μην τη βρει μπροστά της. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πλοία τα οποία ναυλώνουν για «έρευνες» σε περιοχές της Μεσογείου που δεν τους ανήκουν είναι νορβηγικά, όπως νορβηγική είναι και η Statoil.

Από την άλλη, πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα σχέδια κατασκευής αγωγών, που έχουν έντονο γεωπολιτικό χαρακτήρα, απαιτούν την ενεργή στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εμπλεκόμενες εταιρίες.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, παρόμοια στήριξη δεν είδαμε για τον ΤΑΡ από τις κυβερνήσεις της Νορβηγίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας.

Λέμε, δηλαδή, ότι ένα μέρος των παραπόνων των εταιριών του ΤΑΡ θα έπρεπε να απευθύνεται και στις κυβερνήσεις των χωρών τους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v