Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 15 2011

Ο ΓΑΠ, η τρόικα και η «γκάφα» με την περιουσία

Ο ΓΑΠ, η τρόικα και η «γκάφα» με την περιουσία
«Άκουγαν τον πρώην πρωθυπουργό να αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δημόσια περιουσία 300 δισ. ευρώ και απαίτησαν να μπουν ως στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις τα 50 δισ. ευρώ».

Η παραπάνω αναφορά πρώην κυβερνητικού στελέχους αποκαλύπτει αφενός άλλη μία γκάφα της προηγούμενης κυβέρνησης και αφετέρου την προχειρότητα και την αποσπασματικότητα με την οποία λαμβάνονταν οι αποφάσεις και από την τρόικα.

Η τελευταία πίεζε, όπως είναι γνωστό, την ελληνική κυβέρνηση και τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ήδη από το φθινόπωρο του 2010 να συντάξει και να παρουσιάσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ήταν η περίοδος όπου τα πρώτα οριζόντια μέτρα είχαν αποδώσει, οι στόχοι του 2010 επιτυγχάνονταν, αλλά η κυβέρνηση αρνούνταν πεισματικά να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Και ενώ η κυβέρνηση κωλυσιεργούσε, ο τότε πρωθυπουργός διακήρυσσε συχνά-πυκνά ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Την οποία αποτιμούσε στα 300 δισ. ευρώ, ενώ δεν είχε και δεν έχει ακόμη καταγραφεί!

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε μια - δυο φορές να μαζέψει την υπεραισιοδοξία που εξέφραζε ο ΓΑΠ, περιορίζοντας την αξιοποιήσιμη περιουσία στα 30 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός ενέτεινε τις αναφορές του.

Έτσι, φτάσαμε στα τραγελαφικά συμβάντα, η μεν τρόικα να ανακοινώνει μόνη της το πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ, η δε κυβέρνηση αρχικά να το διαψεύδει και μετά να το αποδέχεται, με τον Παπανδρέου να αλλάζει το τροπάρι και να πετάει κορόνες ότι δεν πρόκειται να πουληθεί σπιθαμή ελληνικής γης!

Το πιο τραγελαφικό από όλα, σύμφωνα με το πρώην κυβερνητικό στέλεχος, ήταν ότι, ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων της κυβέρνησης και των πολιτικών χειρισμών, δεν ελήφθησαν διόλου υπ' όψιν οι εισηγήσεις των τεχνοκρατών.

Αυτές προσδιόριζαν τη δυνατότητα άντλησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, παραχωρήσεις υποδομών και τιτλοποιήσεις έως τα 15 δισ. ευρώ.

Έτσι η τρόικα απαίτησε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε κάτι ανέφικτο, το οποίο μας δεσμεύει ακόμη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία εξορθολογίζει τον στόχο εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, για να βγει το ποσό γίνονται αναφορές στα πιθανά έσοδα από το σχέδιο Ήλιος και από μελλοντικές αποκρατικοποιήσεις τραπεζών, αφού βέβαια προηγηθεί η κρατικοποίησή τους...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v