Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 17 2011

Σφηνάκια για BNP Paribas, Jumbo, Kύπρου

Σφηνάκια για BNP Paribas, Jumbo, Kύπρου
BNP Paribas: Η διοίκηση της BNP Paribas στο υποκατάστημα της Αθήνας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι η μητρική γαλλική τράπεζα εκφράζει «διάθεση σταδιακής απόσυρσης» από την ελληνική αγορά.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στην επικείμενη εκ νέου συνάντηση των δύο πλευρών.
 
Οι εργαζόμενοι στη μικρή μονάδα της γαλλικής τράπεζας ανέρχονται σε 120 άτομα και οι εργασίες της BNP Paribas στην Αθήνα περιορίζονται στο corporate banking και στο shipping.

Εξάλλου, το ξήλωμά της από την ελληνική αγορά έχει ξεκινήσει εδώ και μία τριετία όταν έκλεισε το κατάστημα στο Κολωνάκι.

Οι φήμες λένε ότι μπορεί να μην κλείσει σύντομα, αλλά να περιορίσει πολλές υποδιευθύνσεις που διαθέτει τόσο στο corporate όσο και στις χορηγήσεις σε υποκατηγορία δανείων του shipping.
 
Για παράδειγμα, ήταν η τράπεζα που έδινε, μεταξύ άλλων, δάνεια για την αγορά πολυτελών σκαφών... Τομέας που όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να έχει μέλλον στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία!

Τράπεζα Κύπρου: Μικρές επιπτώσεις θα φέρουν σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου στη μετοχή η επικείμενη έξοδος από τον MSCI Global Standard και η ένταξη MSCI Small Cap στο rebalancing του τέλους του μήνα.

Η αισιοδοξία τους στηρίζεται στη σύνθεση του μετοχολογίου της. Στο οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, συμμετέχουν μόλις 4 funds που ακολουθούν τους δείκτες MSCI, τα οποία συνολικά κατέχουν περίπου 4,2 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας.

Βέβαια, πέραν των funds που ακολουθούν παθητικά τους δείκτες, υπάρχουν και οι υπόλοιποι που ακολουθούν ενεργητική πολιτική διαχείρισης και απλώς εκτιμούν ότι κάθε υπόβαθμιση στους δείκτες MSCI μειώνει τη μελλοντική εμπορευσιμότητα.

Εξ ου και μόνο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 6,3 εκατομμύρια μετοχές…

Η Jumbo και το μαξιλάρι του Αη-Βασίλη: 
Άλλο ένα πολύ καλό τρίμηνο ήταν αυτό που έληξε στις 30/9 για την Jumbo, ωστόσο το κύριο βάρος κάθε χρονιάς «παίζεται» την περίοδο των Χριστουγέννων, λόγω της έντονα θετικής εποχικότητας που παρατηρείται τότε για την αγορά δώρων και παιχνιδιών.

Από τη μία πλευρά (την αρνητική), η έκθεση της Deloitte προβλέπει πως οι Έλληνες καταναλωτές θα ξοδέψουν φέτος 22% λιγότερα χρήματα από πέρυσι την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά εκτιμώνται σε 7% για την Ιρλανδία και σε 8% για την Πορτογαλία.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Jumbo μειώνει τις επιπτώσεις της κρίσης μέσα από τη συνεχή αύξηση των σημείων πώλησης (7 νέα την περυσινή χρήση και 2 στο πρώτο τρίμηνο της φετινής, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου).

Ακόμα, σύμφωνα με ξένο χρηματιστηριακό οίκο, η Jumbo φαίνεται να εκμεταλλεύθηκε την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου την περίοδο του καλοκαιριού και να αγόρασε σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι επιπλέον εμπορεύματα αξίας 20 εκατ. ευρώ.

Άλλο ένα… μαξιλάρι ασφαλείας!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v