Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 25 2012

Η πράσινη "διαύγεια", το Ταμείο και η αδιαφάνεια

Η πράσινη διαύγεια, το Ταμείο και η αδιαφάνεια
Το «διαφάνεια και λογοδοσία παντού» υπήρξε ένα από τα πλέον πολυφορεμένα συνθήματα της προηγούμενης κυβέρνησης, προεκλογικά και μετεκλογικά.

Ποιος ξεχνάει τις ζωντανές συνδέσεις με το υπουργικό συμβούλιο και τις μακροσκελείς εισηγήσεις του τέως πρωθυπουργού, τον οποίο σκυλεύουν σήμερα οι τότε χειροκροτητές. Ένα από τα πολυδιαφημισμένα εργαλεία, τα οποία είδαν με καλό μάτι οι πολίτες ήταν η περίφημη «Διαύγεια» και η νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε απόφαση δημοσίου λειτουργού προκαλεί δαπάνη πρέπει να δημοσιεύεται, γιατί διαφορετικά δεν θα ισχύει.

Γι' αυτό αρκετοί αναρωτιούνται με ποιο σκεπτικό εξαιρούνται διάφοροι οργανισμοί και εταιρείες του δημοσίου από τη «Διαύγεια». Πάρτε, για παράδειγμα, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο προσλαμβάνει ντουζίνες συμβούλους και παρασυμβούλους.

Ο δικτυακός του τόπος είναι εξαιρετικά ενημερωμένος, αλλά όποιος ασχοληθεί θα διαπιστώσει πως έχουν προσληφθεί και άλλοι σύμβουλοι για δευτερεύοντα θέματα (π.χ. το νέο οργανόγραμμα της κοινής εταιρείας ΕΤΑ - ΚΕΔ...), χωρίς να έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις αποφάσεις που αφορούν την Ελληνικό Α.Ε. Δημοσιεύονται στη «Διαύγεια»; Στην ενότητα ποιου υπουργείου;

Πότε δημοσιεύθηκαν οι μετατάξεις των τεσσάρων υπαλλήλων από τα Ολυμπιακά Ακίνητα, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος στελέχους της Ελληνικό Α.Ε.;

Πού δημοσιεύθηκε η απόφαση για την πρόσληψη του λογιστικού γραφείου που «κρατάει τα βιβλία» της Ελληνικό Α.Ε.;

Ας μας βοηθήσει κάποιος, γιατί ψάχνουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v