Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2012

Οι ΔΕΚΟ, η άρση της μονιμότητας και το Χ.Α.

Οι ΔΕΚΟ, η άρση της μονιμότητας και το Χ.Α.
Την άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων στις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες του δημοσίου ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση.

Και το ζητά προσδοκώντας ότι έτσι θα αναθερμανθεί το παγωμένο στην πράξη πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, και επομένως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το χρέος το 2020.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια επί του αιτήματος.

Και δεν το έχουν κάνει διότι γνωρίζουν ότι η άρση της μονιμότητας στις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες είναι δέσμευση της χώρας και περιγράφεται ακόμη και στο καταστατικό του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.

Θεωρητικά, με τη μεταβίβαση στο ταμείο των μετοχών της προς αποκρατικοποίηση εταιρείας, αίρεται και η μονιμότητα των υπαλλήλων της.

Για άλλη μία φορά η Ελλάδα έχει θεσμοθετήσει -έστω και θολά-, αλλά δεν εφαρμόζει αυτά που θεσμοθέτησε.

Κόντρα στις εισηγήσεις ακόμη και των αρμόδιων στελεχών του κρατικού μηχανισμού. Οι οποίοι είχαν εισηγηθεί και επιμένουν να αρθεί αμέσως η μονιμότητα ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον των επενδυτών.

Οι τεχνοκράτες επισημαίνουν ότι, αν αρθεί η μονιμότητα, ακόμη και στη δυσχερή σημερινή συγκυρία, θα μπορούσαν να πουληθούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αμυντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως τα νερά (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

Πιστεύουν, δε, ότι οι πωλήσεις θα διενεργούνταν σε σημαντικά υψηλότερες αξίες από τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέρριψε τις εισηγήσεις τους, φοβούμενη ότι θα ανοίξει νέα μέτωπα με τα συνδικάτα.

Έτσι φθάσαμε να θέτει το θέμα η τρόικα.

Αν δεν αποφασιστεί, τότε απλά τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα είναι λιγότερα και το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η όποια κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει εταιρείες σε τιμές χαμηλές, απλώς και μόνο για να διασώσει για λίγο τη μονιμότητα, θα βρεθεί υπόλογος για ξεπούλημα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v