Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 1 2012

H MPB, τα αποτελέσματα, το ράλι & ο "στρατηγικός"

H MPB, τα αποτελέσματα, το ράλι & ο στρατηγικός
Δικαίως, όπως όλα δείχνουν, αντέδρασε χθες δυναμικά (+27,27%) η μετοχή της Marfin Popular Βank, προεξοφλώντας ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστεί κατόπιν του PSI θα καλυφθεί με τη βοήθεια και νέου «στρατηγικού επενδυτή».

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους, σημαντικό ρόλο έπαιξε κατ' αρχάς η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2011.

Αυτά έδειξαν ότι η MPB διατηρεί πολύ σημαντική λειτουργική κερδοφορία, της τάξεως των 388 εκατ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε μια συγκυρία όπου «η μύγα τρώει σίδερο και το κουνούπι ατσάλι» υπήρξε αύξηση 3,2%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κι ακόμη, η τράπεζα πέτυχε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 12,6%, στα 799 εκατ. ευρώ!

Πέραν τούτων, η διοίκηση της MPB τοποθέτησε την αύξηση κεφαλαίων (με νέες κοινές μετοχές) που θα απαιτηθεί για να καλυφθούν όλες οι απώλειες λόγω του PSI και των αυξημένων προβλέψεων στο 1,35 δισ. ευρώ.

Για τους παρατηρητικούς, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η τράπεζα δεν δίστασε να αναλάβει πρόσθετες προβλέψεις για μελλοντικούς κινδύνους (αναθέτοντας το έργο σε ανεξάρτητους οίκους), κάνοντας μια προαιρετική διαγνωστική μελέτη με σενάριο παρατεταμένης παραμονής στις σημερινές αρνητικές συνθήκες.

Με άλλα λόγια, ενέγραψε πρόσθετες προβλέψεις για πιθανές μελλοντικές επισφάλειες προαιρετικά.

Κι αυτό, ανεξάρτητα από το αν είναι άκρως θεμιτή τραπεζική πρακτική, πρακτικά σημαίνει ότι η διοίκηση έχει εξασφαλίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κάλυψη των αναγκών της.

Διότι σε άλλη περίπτωση -και σε αυτό είναι κάθετη η άποψη του Χαμαιλέοντα- οποιοσδήποτε τραπεζίτης θα έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και δεν θα σχημάτιζε προβλέψεις… προαιρετικά, χωρίς δηλαδή να είναι υποχρεωμένος!

Κι εδώ βέβαια μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι οι πληροφορίες που θέλουν την ύπαρξη στρατηγικού επενδυτή, για τον οποίο η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» έδωσε και «όνομα», αναφέροντας τη μεγάλη ρωσική τράπεζα VTB

Η ίδια η MPB εμμέσως το επιβεβαίωσε, κάνοντας όμως λόγο για επαφές με περισσότερους από έναν πιθανούς «στρατηγικούς», ενώ στην Κύπρο οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι «επαφές» με τη VTB είναι προχωρημένες, ότι έχει ήδη γίνει κάποιου είδους due diligence και πως η VTB ενδέχεται να εισέλθει μέσω αύξησης σε τιμή που θα έχει και… premium!

Σε μια περίοδο λοιπόν όπου η αγορά πασχίζει να βρει θετικά στοιχεία προς… προεξόφληση, διόλου παράξενο το χθεσινό «ράλι» της μετοχής.

Σημειώστε ότι η JSC VTB Bank είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ρωσίας και αποτελεί την κύρια οντότητα του ομίλου VTΒ Group. Με βάση το ενεργητικό της, το οποίο αγγίζει τα 148,8 δισ. ευρώ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα.

Η VTB διαθέτει πάνω από 1.400 υποκαταστήματα στη Ρωσία και στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v