Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 29 2012

Η Coca Cola, τα λουκέτα και οι απεργίες

Η Coca Cola, τα λουκέτα και οι απεργίες
Μέρες του ’87 ζει η Coca Cola 3E στη Θεσσαλονίκη. Τότε οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν διαρκέσει 114 ημέρες και είχαν λήξει με την επαναπρόσληψη των 16 εργαζομένων.

Σήμερα η απεργία μετρά ήδη πάνω από έναν μήνα και απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να λήξει σύντομα, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής της Θεσ/νίκης και της Πάτρας.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους εργαζομένους της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Κάθε άλλο. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΕΠ (Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών) αποφάσισε προ ημερών τη συνέχιση της απεργίας μέχρι και τις 18 Μαρτίου με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και τις ίδιες ημέρες 3ωρες στάσεις εργασίας σε όλα τα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου 3E.

Την ίδια ώρα όπου οι κινητοποιήσεις στη μονάδα της Θεσσαλονίκης καλά κρατούν, εργαζόμενοι και εκρόσωποι της διοίκησης είχαν χθες μια πρώτη συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες,  αυτή ηεπαφή ήταν διερευνητική και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, οπότε πιστεύεται πως θα τεθεί επί τάπητος το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία φέρεται ότι τρέχει ένα άτυπο πρόγραμμα εθελουσίας εδώ και αρκετό καιρό, μέσω του οποίου προσφέρει στους εργαζομένους που επιθυμούν να αποχωρήσουν διπλάσια αποζημίωση από αυτήν που δικαιούνται.

Το αν το άτυπο αυτό πρόγραμμα θα διατηρηθεί και μετά τις χθεσινές εξελίξεις δεν απομένει παρά να το δούμε.

Πέρα από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα κρίνεται μάλλον αναμενόμενο μετά τη ραγδαία υποχώρηση των πωλήσεων της εταιρείας στην Ελλάδα. Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2011 καταγράφηκε πτώση 28% στον όγκο πωλήσεών της, ενώ συνολικά η μείωση την τελευταία τριετία άγγιξε το 23%.

Βέβαια, την ίδια ώρα όπου ως χώρα και ως καταναλωτές, εξαιτίας και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός μας, έχουμε περιορίσει την αγορά αναψυκτικών, η κατά κεφαλήν κατανάλωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Και για του λόγου το αληθές, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αναψυκτικών στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από ό,τι την Ιταλία, σχεδόν διπλάσια από αυτήν στη Ρωσία, ενώ υπολείπεται, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, από την κατανάλωση στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v