Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2012

ΧΑ: Μια επιστολή που… άναψε φωτιές!

ΧΑ: Μια επιστολή που… άναψε φωτιές!
Με παραστατικό τρόπο παρουσιάζεται το ζήτημα της διατήρησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες την επόμενη εβδομάδα, μέσα από το κείμενο της επιστολής που απέστειλε ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σωκράτης Λαζαρίδης στο υπουργείο Οικονομικών (7 Μαρτίου 2012).

Στη συγκεκριμένη επιστολή, λοιπόν, ο κ. Λαζαρίδης ενημερώνει τους παράγοντες του υπουργείου ότι:

Πρώτον, ο οίκος FTSE, που πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε θέσει υπό επιτήρηση την ελληνική κεφαλαιαγορά, θα επανεξετάσει το ζήτημα στις 13 Μαρτίου και κανέναν δεν συμφέρει το ενδεχόμενο υποβάθμισης του Χ.Α.

Δεύτερον, απέναντι στα τρία υπάρχοντα αγκάθια που έχει θέσει ο ξένος οίκος (τρόπος φορολόγησης εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών δανεισμού, διπλή φορολόγηση συναλλαγών OTC όταν υπάρχει διαμεσολάβηση και απαλλαγή ξένων επενδυτών από τον φόρο κεφαλαιακών κερδών), τα δύο πρώτα έχουν λυθεί, άρα προφανώς το στοίχημα θα παιχτεί στο τρίτο.

Τρίτον, ως προς το θέμα της φορολόγησης της υπεραξίας των ξένων επενδυτών, η διοίκηση του Χ.Α. υποστηρίζει πως από τη σχετική διάταξη του νόμου προκύπτει ότι τουλάχιστον τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα απαλλάσσονται του φόρου. Από τις συζητήσεις με τις υπηρεσίες του υπουργείου προέκυψε ότι από τις γενικές διατάξεις θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η απαλλαγή των ξένων επενδυτών (φυσικών και νομικών προσώπων).

Και έτσι, το Χ.Α. «θεωρεί απαραίτητο να προσδιοριστεί επίσημα και άμεσα το καθεστώς που θα ισχύει από την 1η Απριλίου», ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τους ξένους και να μην κινδυνεύσει έτσι να χαθεί ένα σημαντικό μέρος του 50% του όγκου των συναλλαγών που αντιπροσωπεύουν εκείνοι.

Ο ΣΜΕΧΑ, από την πλευρά του, πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής και -εύλογα- ζητάει να μην επιβληθεί φόρος υπεραξίας ούτε στους Έλληνες επενδυτές.

Πρώτον, γιατί αυτό θα αποτελεί διακριτική μεταχείριση. Και δεύτερον, γιατί αν επιβληθεί φόρος στους Έλληνες τότε πολλές συναλλαγές Ελλήνων που γίνονται σήμερα μέσω του Χ.Α. μελλοντικά θα γίνονται μέσω εξωτερικού.

Προκειμένου δηλαδή να μη χαθούν τζίρος, φόροι, θέσεις εργασίας…

Λέτε να έχει άδικο; Δεν νομίζουμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v