Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2012

Tips από τις αλλαγές που προωθεί η Ε.Κ.

Tips από τις αλλαγές που προωθεί η Ε.Κ.
Τράπεζες - Αντληθέντα Κεφάλαια: Ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου που προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εταιρική διακυβέρνηση είναι η υποχρέωση αυξημένης απαρτίας και πλειοψηφίας προκειμένου να αποφασιστούν σημαντικές αποκλίσεις στη χρήση αντληθέντων κεφαλαίων.

Εφόσον το σχέδιο νόμου περάσει από το ΥΠΟΙΚ, χωρίς αλλαγή στις συγκεκριμένες διατάξεις, θα απαιτείται αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) για να υπάρξει αλλαγή στη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων.

Πρόκειται για σημαντική λεπτομέρεια, εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το ταμείο, ως γνωστόν, θα λάβει κοινές μετοχές που θα έχουν οπωσδήποτε δικαίωμα ψήφου για θέματα που απαιτούν αυξημένη απαρτία. Άρα, και για τυχόν σημαντικές αλλαγές στη χρήση αντληθέντων κεφαλαίων.

Σφίγγει ακόμη περισσότερο το… κολάρο του ελέγχου από το ταμείο…

Τράπεζες - παράταση δημοσίευσης: Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας δημοσίευσης λογιστικών καταστάσεων δ΄ τριμήνου του 2011 ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εφόσον χρειαστεί.

Όπως άφησαν να εννοηθεί τα στελέχη της Κεφαλαιαγοράς, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο λογιστικός χειρισμός της ζημίας από το PSI, αλλά έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναντίληψης μεταξύ των ελεγκτικών εταιρειών και υπάρχει χρόνος να οριστικοποιηθεί η φόρμουλα και να μη χρειαστεί παράταση.

«Προς το παρόν, οι ελεγκτικές τα έχουν βρει ως προς το εύρος της λογιστικής ζημίας. Μένει να φανεί αν η ζημία που θα εγγράψουν οι τράπεζες στα βιβλία τους θα είναι το 69% ή το 73% της καθαρής παρούσας αξίας», ανέφερε στέλεχος της Ε.Κ., επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το πρόσφατο ρεπορτάζ του Euro2day (Τράπεζες: Στα ύψη η ζημία από το PSI).

Αμοιβαία Κεφάλαια: Το υπουργείο Οικονομικών με την τεχνική βοήθεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προωθεί και νομοσχέδιο που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την οδηγία 4 για τους ΟΣΕΚΑ που είναι ευρωπαϊκός νόμος εδώ και έναν χρόνο περίπου.

Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και έχει ξεκινήσει διαβούλευση με τους φορείς, η οποία αναμένεται να κρατήσει 20 - 30 ημέρες.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει ότι το ελάχιστο κεφάλαιο για τη σύσταση ΑΕΔΑΚ μειώνεται στο 1 εκατ. ευρώ από 1,25 εκατ. ευρώ.

Καταργεί την υποχρέωση η ΑΕΔΑΚ να είναι θυγατρική τράπεζας, ασφαλιστικής ή ΑΕΠΕΥ και θεσμοθετεί τη δυνατότητα εταιρειών επενδύσεων ανοιχτού τύπου (SICAV).

Πρόκειται για σημαντικό άνοιγμα γιατί θα είναι πλέον δυνατόν να στήνεται umbrella fund κάτω από το οποίο με ταχείς διαδικασίες θα στήνονται Αμοιβαία Κεφάλαια ανοιχτής μορφής, που θα μπορούν να είναι αυτοδιαχειριζόμενα με ενεργητικό μόλις 800 χιλ. ευρώ.

Πρόκειται για θεσμικό πλαίσιο, που έχουν δοκιμάσει ήδη οι μεγάλες εγχώριες ΑΕΔΑΚ στο Λουξεμβούργο. Αν υπόκειται δε στο ίδιο φορολογικό περιβάλλον με αυτό των ΑΕΔΑΚ, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα αναζωογονητικά για την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v