Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2012

Τράπεζες: Τα ομόλογα, η ΕΚΤ και η ρευστότητα

Τράπεζες: Τα ομόλογα, η ΕΚΤ και η ρευστότητα
Χθες ολοκληρώθηκε και το τυπικό σκέλος της ανταλλαγής των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Οι ιδιώτες αντάλλαξαν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 177,252 δισ. ευρώ με νέα ονομαστικής αξίας 55,8 δισ. ευρώ. Στα χέρια τους πήραν και διετή ομόλογα EFSF αξίας 26,5 δισ. ευρώ.

Με την ανταλλαγή διαγράφηκαν από την ΗΔΑΤ 53 σειρές παλαιών ομολόγων και εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 20 σειρές νέων ομολόγων λήξης από το 2023 έως το 2042.

Οι τιμές των νέων ομολόγων πιέστηκαν χθες, ως αναμενόταν, με το spread του δεκαετούς να διαμορφώνεται στις 1.729 μονάδες βάσης.

Η αποτίμηση των νέων ομολόγων αποτελεί κομβικό σημείο για την Ελλάδα.

Όχι μόνο γιατί αποτυπώνει την εκτίμηση της αγοράς για το αν έχει καταστεί ή όχι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά γιατί κρίνει πόση ρευστότητα αντλούν οι τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ, όπως διευκρίνισε την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο. Δανείζει, δε, τις τράπεζες που τα προσκομίζουν στην αξία όπου ήταν διαπραγματεύσιμα στην αγορά μείον ένα discount που φθάνει ως το 5%.

Τα παλαιά ομόλογα είχαν φθάσει να είναι διαπραγματεύσιμα στο 19% - 35% της ονομαστικής αξίας τους.

Κατά μέσο όρο, για κάθε 1 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα που προσκόμιζαν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ οι τράπεζες λάμβαναν ρευστότητα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.

Το πραγματικό ποσό, όμως, ήταν μικρότερο, καθώς τα περισσότερα παλαιά ελληνικά ομόλογα έληγαν ως την 5ετία και ήταν διαπραγματεύσιμα στα χαμηλά του προαναφερόμενου εύρους.
Με την ανταλλαγή τα παλαιά ομόλογα ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ αντικαταστάθηκαν από νέα ομόλογα ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας 315 εκατ. ευρώ συν διετή ομόλογα EFSF αξίας 150 εκατ. ευρώ.

Τα διετή ομόλογα EFSF γίνονται δεκτά ως ενέχυρο από την ΕΚΤ στο 90% -95% της ονομαστικής τους αξίας. Αυτό σημαίνει ότι με την ενεχυρίασή τους οι τράπεζες παίρνουν στο χέρι 135 - 142 εκατ. ευρώ.

Τα νέα ελληνικά ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα ως και στο 20% της ονομαστικής τους αξίας. Ήτοι, βάζοντας ενέχυρο ομόλογα ονομαστικής αξίας 315 εκατ. ευρώ, παίρνεις ρευστότητα της τάξης των 63 εκατ. ευρώ.

Άρα πάνω- κάτω οι τράπεζες θα αντλήσουν από την ΕΚΤ την ίδια ρευστότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v