Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2012

Ομόλογα: Κάποιοι ποντάρουν ότι θα πληρωθούν 100%

Ομόλογα: Κάποιοι ποντάρουν ότι θα πληρωθούν 100%
Κάποιοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που υπόκεινται στο ξένο δίκαιο επιμένουν ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο (δηλαδή θα πάρουν 100 στη λήξη) ή θα έχουν προνομιακή αντιμετώπιση τελικά και φαίνεται ότι ποντάρουν σε αυτό!

Οι πρόσφατες εξελίξεις που παρατηρούνται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό το νομικό arbitrage που παρατηρείται ανάμεσα στα ελληνικά ομόλογα που υπόκεινται σε διαφορετικά δίκαια.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ανάμεσα σε δύο ομόλογα που έχει εκδώσει το ελληνικό δημόσιο με λήξη το 2016: το ένα είναι ένα zero coupon και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο και το άλλο διαθέτει κουπόνι 3,6% και υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο.

Σε θεωρητικές τιμές, το δεύτερο θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη αξία από το πρώτο εξαιτίας της αξίας των κουπονιών του. Άλλωστε, πριν ξεσπάσει η κρίση στην ελληνική αγορά ομολόγων το zero coupon αποτιμάτο στο 68,5 κατά μέσο όρο και το άλλο στο 90. Στα τέλη Νοεμβρίου το ομόλογο που υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο αποτιμάτο στο 35 και το zero coupon στο 22,3!

Ωστόσο, σήμερα, με το PSI+ να λαμβάνει χώρα, το zero coupon αποτιμάται στο 46,2, ενώ το δεύτερο στο 19,6! Η διαφορά τους, μάλιστα, τώρα στο 26,5 έχει αυξηθεί στη διάρκεια των τελευταίων ημερών!








Η αγορά δεν τσιμπάει από τις έμμεσες απειλές της Ελλάδας για χρεοστάσιο καθώς γνωρίζει ότι αν η χώρα προχωρήσει τώρα σε τεχνητό default στο εναπομείναν εκτός κουρέματος χρέος οι νομικές επιπλοκές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Εξ ου και κάποιοι προσβλέπουν ότι ίσως υπάρξει άλλος τρόπος ρύθμισης…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v