Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2012

Υγεία: Το Δημόσιο… πήρε το όπλο του!

Υγεία: Το Δημόσιο… πήρε το όπλο του!
Μπορεί οι μισοί φαρμακοποιοί (οι εκτός Αττικής και Πειραιά) να αποφάσισαν μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση να ξεκινήσουν να δέχονται συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μια-μερική έστω- επίλυση του όλου προβλήματος στον κλάδο της υγείας.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο προς φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιούς ότι:

α) Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν
β) Το Δημόσιο θα πληρώνει ουσιαστικά όποτε θέλει (να δούμε κατά πόσο θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα προς τους φαρμακοποιούς), ή έστω όποτε έχει
γ) Η αγορά θα πρέπει να… κόψει το λαιμό της και να προσαρμοστεί στην έλλειψη ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου
δ) Οποιος δεν θέλει… μπορεί να σταματήσει να συνεργάζεται με τον ΕΟΠΥΥ, και 
ε) Έρχονται χειρότερες μέρες για τον ιδιωτικό κλάδο της υγείας, καθώς με βάση το νέο κυβερνητικό πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, προβλέπονται περικοπές 1,47 δισ. ευρώ στον κλάδο της υγείας κυρίως μέσα από μείωση στη δαπάνη των φαρμάκων.

Η κυβέρνηση τέλος, δεν παρέλειψε να πετάξει ως «σπόντα» ότι το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, αφήνοντας σε κάποιους να εννοηθεί πως το ενδεχόμενο αύξησης της ς συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα αποτελεί θέμα που… περιμένει τη σειρά του για να αποφασιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στον κλάδο της υγείας, που θα επηρεάσει κάμποσες εισηγμένες εταιρείες.

Οι ιδιωτικές κλινικές μπορεί να εμφάνισαν κατά κανόνα στο εξάμηνο αυξημένους τζίρους και κέρδη, αλλά αν κάποιος δε συνεκτιμήσει την έκτακτη τονωτική ένεση από τους Λίβυους ασθενείς (σε τζίρο και σε λογιστικά κέρδη, γιατί το θέμα των εισπράξεων βρίσκεται στον αέρα), τότε αποκομίζει σαφώς διαφορετική εικόνα.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως ανεξάρτητα του πόσα από τα οφειλόμενα χρήματα θα εισπράξουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα με την είσπραξη της επόμενης δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με τα βερεσέδια του ελληνικού Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, τα τιμολόγια του Δημοσίου είναι πολύ μειωμένα και οι κλινικές προσπαθούν να «φέρουν με τρόπο» στους γιατρούς το θέμα της δραστικής μείωσης των αποδοχών τους για να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους.

Δυσκολότερες εποχές προμηνύονται και για τα φαρμακεία, καθώς, όπως δήλωσε και ο υπουργός, τα μικτά τους κέρδη αναμένεται να μειωθούν κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Ο υπουργός συνέστησε συστεγάσεις φαρμακείων, αλλά πέραν αυτού όλοι οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως τα 11.500 φαρμακεία που λειτουργούν σήμερα στη χώρα είναι ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός και θα μειωθεί σημαντικά.

Από τις εισηγμένες εταιρείες, σημαντικούς τζίρους μέσω των φαρμακείων υλοποιεί η Σαράντης, η Κορρές αλλά και άλλες επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία πληροφορικής Ιλυδα, η οποία προσφέρει και υποστηρίζει το σχετικό λογισμικό.

Μέχρι σήμερα, τα φαρμακεία αποδεικνύονται αξιόπιστοι πελάτες για τους προμηθευτές, καθώς -έστω και δύσκολα τελευταία- καταφέρνουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αφήνοντας λίγες ακάλυπτες επιταγές και περιορισμένες επισφάλειες. Για πόσο όμως αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει;

Όσο για τη Medicon Hellas, η οποία πουλάει σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, εκτός των άλλων, πρέπει να ανασυνταχθεί μετά το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατείχε, έναντι των προϊόντων που είχε πουλήσει στα κρατικά νοσοκομεία κατά τη διετία 2008-2009...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v