Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2005

ΕΘΝΕΧ: Τα σύκα και η… σκάφη!

Να, λοιπόν, που λύθηκε το… ”μυστήριο” για το οποίο σας προϊδέασε η στήλη με προηγούμενα σχόλιά της.

Η αύξηση κεφαλαίου στην ΕΘΝΕΧ γίνεται προφανώς προκειμένου τα ίδια κεφάλαιά της να είναι μεγαλύτερα από το 1/10 των ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ, οπότε με την απορρόφησή της να απολαύσει η τελευταία τα σχετικά φορολογικά κίνητρα (μείωση κατά 5% του φορολογικού συντελεστή τον πρώτο χρόνο και άλλο 5% το δεύτερο χρόνο).

Κατά την άποψη χρηματιστηριακών αναλυτών η κίνηση αυτή θα αυξήσει τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή της ΕΤΕ για το 2005 κατά περίπου 7%. Εύλογη λοιπόν και από αυτής της πλευράς η χθεσινή ”αντίδραση” της μετοχής της ΕΤΕ, που ”έγραψε” +4,29%.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια εξαιρετικά έξυπνη κίνηση, που είναι προς όφελος των μετόχων της ”μεγάλης μας φίλης”. Συγχαρητήρια σε αυτούς που τη σκέφτηκαν και σε εκείνους που την ενέκριναν.

Μόνο που για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, οφείλουμε να επισημάνουμε το εξής:

Το ξετύλιγμα του νήματος αποκαλύπτει ότι η αύξηση αυτή υποκινήθηκε από τον ίδιο το μεγαλομέτοχο της ΕΘΝΕΧ (ασχέτως των διατυπώσεων στις ανακοινώσεις που έγιναν), δηλαδή την ΕΤΕ, και αφήνει ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης για το ότι μετά την αύξηση θα ακολουθήσει ”νομοτελειακά” η απορρόφηση.

Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, έχουμε τους λοιπούς μετόχους της ίδιας της ΕΘΝΕΧ, η μετοχή της οποίας -σημειωτέον- διαπραγματεύεται με ελάχιστο -πλην όμως υπαρκτό- premium σε σχέση με την εσωτερική αξία της.

Οπότε πώς ακριβώς θα αποφασίσουν αυτοί οι μέτοχοι αν τους συμφέρει ή όχι να συμμετάσχουν σε μια αύξηση, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται είναι απλώς ένα βήμα πριν από την απορρόφηση της εταιρίας;

Ιδού η… απορία!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v