Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2012

Κερατάδες και ...δαρμένοι στην Υγεία

Κερατάδες και ...δαρμένοι στην Υγεία
Χοντραίνει η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των παρόχων ιδιωτικής υγείας, καθώς το Υπουργείο όχι μόνο δεν πληρώνει τα οφειλόμενα, αλλά… ζητάει και τα ρέστα. Αντί να ζητήσει συγνώμη επειδή το Δημόσιο είναι αφερέγγυο, αντί να ευχαριστήσει τους ιδιώτες που χρηματοδοτούν άτοκα το σύστημα υγείας, περνάει στην αντεπίθεση…

Ενδεικτική είναι η φράση του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου στη Βουλή, ότι οι φαρμακοποιοί έχουν βγάλει φέτος 500 εκατ. ευρώ και δεν κάνουν έστω και μια μικρή υποχώρηση. Παράλληλα, ο υπουργός άνοιξε το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και για ατομικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τα φαρμακεία.

Είναι προφανές πως ο υπουργός έχει άδικο. Πρώτα γιατί κάθε επαγγελματική τάξη που εργάζεται, έχει και την… κακή συνήθεια να αμείβεται. Άρα κάποια κέρδη πρέπει να έχουν και οι φαρμακοποιοί. Δεύτερον, γιατί αυτά τα 500 εκατ. ευρώ δεν είναι καθαρά κέρδη, αλλά από το ποσό αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν ενοίκια, κόστος προσωπικού, φόροι, τόκοι τραπεζών και κάθε φύσεως λογαριασμοί.

Και τρίτον, γιατί το όποιο λογιστικό κέρδος δεν έχει κανένα νόημα, όταν ο πελάτης (το Δημόσιο δηλαδή) οφείλει υπόλοιπα μηνών για το 2012 και πολύ μεγαλύτερα ποσά για τα προηγούμενα χρόνια…

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι παρά τα «κέρδη» των 500 εκατ. ευρώ, εκατοντάδες φαρμακεία βρίσκονται με σφραγισμένες επιταγές και στη λίστα του «Τειρεσία». Όπως επίσης δεν είναι τυχαίο, πως οι ελλείψεις φαρμάκων είναι περισσότερες από ποτέ, λόγω έλλειψης ρευστότητας στο σύστημα.

Επίσης, ο υπουργός ανοίγοντας το ζήτημα πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου και εκείνο το ατομικών συμβάσεων, γνώριζε εκ των προτέρων ότι αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους φαρμακοποιούς, άρα ήταν βέβαιος για την απεργία που θα ακολουθούσε…

Εξ’ ίσου έντονη είναι η κόντρα του Υπουργείου με τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, όπου οι οφειλές του Δημοσίου είναι ακόμη μεγαλύτερες. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες κλινικές έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, ενώ πολλές δυσκολεύονται να προμηθευτούν φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό!

Και αντί το Δημόσιο να καταβάλει τα (εδώ και χρόνια) οφειλόμενα, οι κλινικάρχες καταγγέλλουν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά για εκβιαστική πολιτική μέσω τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να τους κλείσει το στόμα!

Η καταγγελία αυτή με τίτλο «MEGA Λάσπη» αναφέρεται στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του γνωστού τηλεοπτικού σταθμού (7 Δεκεμβρίου), όπου προβλήθηκε ρεπορτάζ το οποίο παρουσιάζει τις ιδιωτικές κλινικές ως πιράνχας της υγείας που κατακλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ρεπορτάζ στηρίχθηκε σε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού μετά από τους «πολυδιαφημισμένους» ελέγχους σε 22 κλινικές.

Η απάντηση των κλινικών ήταν πως δεν θα ανεχτούν λάσπη από οποιονδήποτε προκειμένου να κλείσει τα στόματά τους και έτσι να μην διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή την μηνιαία πληρωμή των νοσηλίων.

«Όσο για τους ελέγχους» συνεχίζουν, «ας καλύψουν πρώτα τα όποια ηθελημένα νομοθετικά κενά και ας ξεκαθαρίσουν τα ερωτήματα που συνεχώς υποβάλλουμε χωρίς να λαμβάνουμε, σκοπίμως(;), απαντήσεις και μετά να βγάζουν συμπεράσματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v