Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2013

Αγροτικό πλεόνασμα από το 2013;

Αγροτικό πλεόνασμα από το 2013;
Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα στα ελληνικά χωράφια παραμένουν μεγάλα, καλύτερα εξελίσσονται τα πράγματα σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο του αγροτικού κλάδου.
Μεταξύ των προβλημάτων συγκαταλέγονται η ελλιπής χρηματοδότηση, το υψηλό κόστος τροφών, φαρμάκων και λιπασμάτων, ο κίνδυνος επισφαλειών και τα διαρθρωτικά προβλήματα των συνεταιρισμών.

Παρ’ όλα αυτά, το εννεάμηνο του 2012, οι εξαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 11,9%, όταν οι εισαγωγές το ίδιο χρονικό διάστημα περιορίστηκαν κατά 6,5%. Το σχετικό μάλιστα έλλειμμα του κλάδου στο εμπορικό ισοζύγιο περιορίστηκε από το 1,6 δισ. σε λιγότερο του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόσφατο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank, «είναι εμφανές ότι ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων υποκαθίσταται από ανταγωνιστική εγχώρια παραγωγή, τάση που αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στους επόμενους μήνες». Και συνεχίζει η τράπεζα πως «δεδομένων και των εκτιμήσεων για συνέχιση της αυξητικής πορείας των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, δεν θα ήταν υπερβολή να αναμένεται πλεονασματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων ήδη από το 2013»!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v