Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 30 2013

Alco: Μεγάλα ερωτήματα για το γερμανικό deal

Alco: Μεγάλα ερωτήματα για το γερμανικό deal
Σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την απόφαση της Alco Hellas να πουλήσει το 55% της θυγατρικής της Alco Deutschland στη Γερμανία.

Ως γνωστόν, η διοίκηση της εισηγμένης ανακοίνωσε την πώληση του 55% της Alco Deutschland έναντι 8,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1,25 MW, να πληρώσει 3,1 εκατ. άμεσες υποχρεώσεις προς εργαζόμενους και προμηθευτές, αλλά και να αποκτήσει κεφάλαιο κίνησης ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς, η Alco Hellas δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία εταιρεία που πουλάει περιουσιακά στοιχεία για να πάρει ανάσα.

Είναι όμως τόσο «απλό» το θέμα;

Διότι στο δελτίο τύπου αναφέρεται ως αγοράστρια εταιρεία η GSI German Service International. Το πρώτο ερώτημα, λοιπόν, είναι σε ποιον ανήκει αυτή η εταιρεία.

Μήπως, ρωτάμε, είναι συνδεδεμένη με συμφέροντα των βασικών μετόχων της Alco; Μήπως...

Το δεύτερο ερώτημα αφορά το αν είναι «εύλογο» το ύψος του τιμήματος των 8,5 εκατ. ευρώ για το 55% της Alco Deutschland. Η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου λέει ναι, κάνοντας λόγο στο δελτίο τύπου για μία (αγνώστου πατρός…) μελέτη αποτίμησης. Υποστηρίζει δε ότι οι προοπτικές είναι πτωτικές και σημειώνει πως η τιμή πώλησης είναι μεγαλύτερη κατά 1,85 εκατ. ευρώ από το κόστος κτήσης.

Ψάχνοντας όμως λίγο περισσότερο τα πράγματα, κάποιος βρίσκει πως το προσφερόμενο τίμημα οδηγεί σε δείκτη P/BV γύρω στο 0,6(!) και σε έντονα μονοψήφιο P/E, με βάση τα αποτελέσματα του 2012, κι αυτό παρά την έκδηλη οικονομική ευρωστία της πωλούμενης εταιρείας, που, θυμίζουμε, δραστηριοποιείται στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα.

Πόσο «εύλογο» είναι λοιπόν το τίμημα; Και ποιος έκανε την αποτίμηση;

Το τρίτο ερώτημα αφορά το μέλλον της Alco Hellas που θα… απομείνει μετά την πώληση του 55% της Alco Deutschland. Διότι πλέον θα μιλάμε για εταιρεία με καθαρό δανεισμό πάνω από 20 εκατ. ευρώ, με αρνητικό EBITDA (-1,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο), μέτρια ρευστότητα και με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία κάποια φωτοβολταϊκά πάρκα και το 23% της Gutman (ή το 45% της Alco Deutschland), το οποίο όμως δεν θα ενοποιείται στις λογιστικές καταστάσεις.

Θα παραμείνει, άραγε, η Alco στους δύο «διεθνείς» δείκτες του Χ.Α. κατά την επόμενη αναθεώρησή τους, μετά από αυτήν την εξέλιξη;

Σημειώνουμε τέλος ότι το θέμα της συγκεκριμένης πώλησης δεν θα περάσει από τη γενική συνέλευση των μετόχων, καθώς σε γενική συνέλευση της 8ης Ιουλίου του 2011 «είχε δοθεί έγκριση για την πώληση πάγιων στοιχείων και συμμετοχών της εταιρείας για την κάλυψη τραπεζικών δανείων και λοιπών υποχρεώσεών της και εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει στις ανωτέρω ενέργειες κατά την κρίση του, όταν τούτο καταστεί αναγκαίο, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας».

Κι επιπροσθέτως, η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες πως δεν υποχρεούται να εκδώσει πληροφοριακό δελτίο για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική συμφωνία. Παρότι η συγκεκριμένη πώληση αλλοιώνει σημαντικότατα τα οικονομικά μεγέθη της…

ΥΓ.: Οι τηλεφωνικές απόπειρες να θέσουμε τα ερωτήματα αυτά στη διοίκηση της εταιρείας απέβησαν άκαρπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v